”Kulturnatta” i Kvarnbyn i Mölndal

Mölndals stadsmuseum platsen för det oväntade!

Mölndals industrihistoria har sin början i Mölndals Kvarnby och alldeles vid den brusande forsen ligger det prisbelönta Mölndals stadsmuseum. Här möts historia, samtid och framtid i en öppen och tillåtande miljö med ett kulturhistoriskt innehåll.Kulturnatta Mölndal 2011

Fri entré ökar tillgängligheten för besökarna som gärna kommer om och om igen för att ta del av utställningar, evenemang, galleri och butik eller avnjuta en smakrik lunch och fika i trivsamma Forscaféet.
Mölndals stadsmuseum har ett kommunalt uppdrag att samla, vårda och bevara. I museets basutställningar; Öppna magasinet och Lindomemöbler, finns över 10.000 föremål som bara väntar på att upptäckas! Vi har valt att visa dem utan glasade montrar, som en jättelik minnesbank av föremål, bilder och berättelser.
För att öka tillgängligheten pågår ett kontinuerligt arbete med att digitalisera samlingarna som finns både i museets besöksdatorer och på museet online,  www.minnen.molndal.se  

 

Kvarnbyn

Mölndals Kvarnby ligger öster om E6 vid viadukten Mölndalsbro. Namnet Mölndal kommer av orden mölna eller mölla (kvarn) och dal. Namnet påträffades första gången i ett dokument från 1396. Redan då drev man kvarnar med vattenkraft vid Mölndalsåns fall. Vattenfallen i Mölndalsån har en sammanlagd höjd av drygt 47 meter, vilket är högre än Trollhättefallen.
Kvarnarna ersattes av oljeslagerier som framställde linolja, spinnerier, väverier och pappersbruk. Det första handpappersbruket i Mölndal anlades under 1600-talet.

Förr var Kvarnbyn ett samhälle med arbetsplatser, bostäder och kommunala inrättningar. Centrum var Gamla torget med kommunalhus, brandstation, bank, apotek, torghandel och butiker. Kvarnbyn är en kombination av bostäder och äldre industrimiljöer. När industrin expanderade i Mölndal, ökade också behovet av arbetarbostäder. Från mitten av 1800-talet upplät Rosendals fabriksbolag, nuvarande Papyrus, tomter till sina arbetare. Arrendet var några riksdaler per år. Detta blev Mölndals Kvarnby.
Inom området finns nu bland annat hembygdsmuseum, kommunalt museum, ett par före detta textilfabriker, boningshus, ett före detta pappersbruk, en före detta sulfitfabrik, en kvarn, kvarnrester och det gamla kommunalhuset som sedermera stadshus.

Kvarnbyparken ligger mitt inne i området, alldeles invid hembygdsmuseet Kvarnbygården, Royens gata 8.
Parken var tidigare trädgård till familjen Roys kvarngård som nu är hembygdsmuseum. Här finns en vidsträckt gräsyta med flera stora parkträd. Ibland anordnas här allsång och musikunderhållning. Framförallt har Kvarnbyparken blivit en omtyckt rastplats för alla dem, som besöker Kvarnbyn. Här finns stenbord att dricka kaffe vid, ett från familjen Roys tid och ett som är en stor kvarnsten. Mot terrassmuren står några av kvarnstenarna från byns kvarnar uppställda. I parkens ena hörn finns en trappa ned till ett underjordiskt tegelvalv, som haft en viktig uppgift inom byns industrihistoria.


KULTURNATTA. Vad är det? Här ett utdrag ut annonsen för Kulturnatta:

                                  Hjärtligt välkomna till Kulturnatt i Kvarnbyn
                                               fredagen den 2 september 2011!

kl 19.00 – 24.00

Fri entré

Invigning kl 19.00 på scenen, Rivningsplatsen vid Gamla Torget

På grund av sjukdom har Pernilla Andersson ställt in sin konsert på Kulturnatten.

I stället välkomnar vi The Moniker med band på Brända tomten kl 20.00.

The Moniker, alias Daniel Karlsson, medverkade i Melodifestivalen med det egenkomponerade lyckopillret Oh My God! Bandet har även synts flitigt på olika konserter och festivaler i sommar.

Vi har ett fullspäckat program att bjuda våra besökare på!
Bland annat; The Moniker, livfulla öppna verksamheter och ateljéer, fartfyllda Andra Generationen, fantastiska utställningar, dansbands legenderna Schytts, gycklare, nattjazz med Stefan Forzén, dramatiska ljussättningar och installationer.
För barnen, TrollerishowCirkus Hoppalångclowner, Lillens Minitivoli, överraskningar och happenings på gator och torg!
Dessutom filmvisning utomhus av Teaterhusets sommarspel ”Kotten”och Matrix 1.
Detta har redan varit, men den med gott minne, eller almanacka för nästa år, kan väl göra ett besök i Mölndal och kanske vara med på KULURNATTA?

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Gunnar Forsberg Foto: Leif Kempe,   (har alltid kameran med sig)


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: