En rundvandring på museerna i Las Palmas

En rundvandring i museerna i Las Palmas på Gran Canaria, är en  vandring genom historien och konsten på öarna. I gamla stan är det historiska museer och i slutänden präglasdet av något så vardagligt som vetenskap och teknik.

Katedralsområdet

Besöket börjar nödvändigtvis i Vegueta, i Gamla staden, Las Palmas födelseplats, för att avsluta i hamnen.
Man kan ta gula bussen nr. 1 från Catalinaparken och stiga av vid Teatern (slutstationen) och gå över till Katedralen och börja där.

Museo Canario
Adress: C / Dr Chil, 25
Öppettider: 10.00 a 20.00 , måndag till fredag. Från 10.00 till 14.00, lördagar, söndagar och helger.

Typisk Pintadera

Första stoppet.
En rundvarndring här tar besökarna direkt till det förspanska förflutna. Museo Canario är beläget i närheten av katedralen, grundades 1879.  Rummen  i huset har en stor samling arkeologiska föremål från tidiga  Kanarier. Du kan besöka museet året runt.
La Casa de Colón
Adress: C / Colón, 1

 

Gammal karta

Öppettider:  från 9,00 till 19,00, måndag till fredag. Från 10.00 till kl 14.00, lördagar och söndagar. Stängt den 22 maj, 24 och 31 december.

Det andra stoppet på vägen är också i närheten av Domkyrkan i Vegueta.   Öppnade 1951 och ligger i det hus där Columbus sägs ha sovit sig igenom Gran Canaria på väg till Amerika. Vandringen genom de två stora patios och totalt tretton permanenta utställningslokaler, gör att man blir nedsänkt i historien med Kolumbus resor, kartor över varje resa han gjorde ut i det okända, samt mycket av Kanarieöarnas geografi och dess förbindelser med Amerika.
En liten raritet är också att i samma byggnad föddes den kände spanske tenoren Alfredo Krauss, som har fått Auditoriet, Las Palmas vackra konsertsal uppkallad efter sig

Casa-Museo Pérez Galdós
Adress: C / Cano, 6

Öppettider: från 9,00 till 21,00, måndag till fredag. Ffrån 9.00 till 18,00 på lördagar. Söndagar är 10,00 till 15,00. Helgdagar stängt.

Pérez Galdós

Tredje stoppet
När man korsar Vegueta Guiniguada, kommer besökaren in i den närliggande stadsdelen Triana. Där kan du besöka födelseplatsen för författaren Benito Pérez Galdós (föddes i Las Palmas på Gran Canaria, 1843 – Madrid, 1920). Museet innehåller föremål som tillhört författaren samt ett omfattande dokumentärarkiv om romanförfattarens liv och arbete.
Besöken är kostnadsfria och leds av en guide varje hel timme.
Elder, museet för vetenskap och teknik
Adress: Parque Santa Catalina, (se bilderna så hittar du dit)
Öppettider: från 10,00 till 20,00, tisdag till söndag.


Tekniska Museet

Sista stoppet:
I hamnområdet, i centrala Parque de Santa Catalina, iden äldre byggnaden, en före detta lagerlokal i hamnen, har man installerade museet för vetenskap och teknik. Den har en utställningsyta på 4500 kvadratmeter. Det intressanta med detta museum är interaktivitet mellan besökare och museet.

Forntidsmänniska

Med mottot ”Please Touch”  (var vänlig rör) är det särskilt lämpligt för barn.

Nu har vi fått både lite motion och lärt oss en del om en del av Las Palmas museer. Det finns mycket mer att se, men det får vi återkomma till vid ett annat tillfälle.

Klicka HÄR för att se fler adresser till museer på Gran Canaria
Uppgifter och foto: ur Las Palmas Kommuns hemsida / Gunnar Forsberg

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: