Finansminister Borg: om Spaniens finanskris

Borg: Spanienbesked bör lugna marknaderna

Anders Borg om Spanien

2012-06-10 15:54

Beskedet om EU:s lån till spanska banker bör ha en lugnande effekt på marknaderna, säger finansminister Anders Borg (M) till TT.

”Det är i grund och botten ett bra besked. Vi har haft så stora hus- och fastighetsprisfall i Spanien att det funnits ett stort hål i de spanska bankernas balansräkningar. Det har spanjorerna själva inte haft möjlighet att hantera. Nu får vi en klarhet om stöd från eurozonen och det minskar riskerna i världsekonomin.”

TT: Lugnas marknaderna av detta?
”Det bör ha en lugnande effekt, men vi har en kvarstående osäkerhet om valet i Grekland.”

TT: Din kollega, finansminister Luis de Guindos, var noga med att den här lösningen inte är ett nödlån utan ett finansiellt stöd. Varför är den distinktionen så viktig för den spanska regeringen?
”Det beror på att spanjorerna vill visa att de klarar av att sköta sin finanspolitik i övrigt själva. Det är därför de till exempel har varit så pass ambitiösa att hantera finanspolitiken, de höjde ju momsen och vidtog andra åtgärder.”

”Men det är så klart känsligt för alla länder att behöva be om hjälp. Spanjorerna vill markera att de visserligen behöver hjälp med sina banker, men i övrigt har de ordning i huset”, säger Anders Borg.

Sista minutenbesked hämtat ur tidningen Di, Dagens Industri idag.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: