SISTA MINUTEN om Spaniens ekonomiska besked

Ekonomiminister Luis de GUINDOS

OBS! Senaste uppgiften från ministermötet OBS!

Klockan 18:50, på lördagskvällen meddelar Ekonomiminister Luis de Guindos, hur räddningsaktionen ser ut för räddningen av spanska bankerna.
Europaparlamentet konstaterar att Spanska regeringen söker europeisk ekonomisk hjälp för bankerna som är i svår ekonomisk situation, med tydligt besked att det gäller bara för den finansiella sektorn.
Ekonomiska hjälpen kommer till FROB, (se förklaring om FROB längre ner) de ta emot pengarna och de kommer att distribuera det bland bankerna.
Han undvek att ge specifika siffror. Ministern säger att detta är ”ekonomiskt stöd, ett lån på mycket förmånliga villkor” och ”inte en räddningsaktion.”
Sista uppgifterna från välunderrättat håll. Vi återkommer med mera uppgifter allt eftersom vi blir informerade.
FROB. Vad är det?
Omstruktureringsfonden (känd genom sin akronym, FROB) är en fond som inrättades i Spanien för finanskrisen 2008. Det är en del av de åtgärder och räddningsplaner och incitament för ekonomin och särskilt den finansiella sektorn, som genomförs av enskilda regeringar och monetära myndigheter.
Det FROB har att hantera är omstruktureringen av bankerna och bidra till att stärka de egna resurserna i integrationsprocessen mellan enheter. Den har en budget på 9.000 miljoner euro, varav 75% (6750 miljoner) finansieras genom statsbudgeten och resterna av fondens finansiella tillgångar och resterande 25% (2250 miljoner euro) för de olika fondernas insättningsgaranti för banker, sparbanker och kreditinstitut.
Det administreras av en styrgrupp bestående av åtta ledamöter, fem av dem på ett förslag från Banco de España och tre representerar för insättningsgarantins  medel. Ordförande är vice riksbankschef för Banco de España.
Ur den spanska pressen, sista minutenuppgift kl. 18.50 lörd. 9/6 – 2012
Red. Gunnar Forsberg


Comments

  1. Britt Söderström says

    Jag som drömt om en flytt till LPA… Hur blir det nu?
    Britt

    • Svårt att veta vad det blir: Du får väl följa med i informationen, men Sverige har ju fortfarande kvar kronan, så det skulle intebetyda så mycket om Spanien ramlade ut ramen, i det avseendet: Då kanske våra pengar blir bättre värderade. Vem vet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: