SPANIEN VÄRST PÅ SMARTPHONES

 

Smartphone

Spanska staten och banksystemet skakas som bekant just nu av sin värsta kris i modern tid, men det hindrar inte folk i gemen att skaffa sig lyxprylar.

En studie gjord av analysföretaget comScore visar att hela 55,2 % av invånarna använder den nya typen av telefon – företrädesvis Iphones. Medelvärdet för Europa är 47,6 %. Inte nog med det – spanjorerna är också de som laddar ner och köper mest musik.

I kategorin SMS ligger Storbritannien i topp, men spanjorerna ligger inte långt efter här heller. Medelnivån för SMS-användning ligger på 83,6%, men hela91,9% av engelsmännen ”messar” med sina smartphones.

Engelsmännen är också de – enligt comScore – som surfar mest (52,7%) medan Spanien intar andraplatsen med 44,8%.

I studien nämns Tyskland, Italien och Frankrike också som storkonsumeter av smartphone-tjänster.

Tyvärr näms inte Sverige i sammanhanget. Att skol- och sjukvårdsstandard sjunkit är ju väl dokumenterat och debatterat, men att Sverige även tappat sin ledande position inom elektronik- och kommunikationsområdet är förvånande.

På 70 och 80-talet kom amerikanska teknikföretag i ström till Sverige för att ta del av de tekniska framstegen som det lilla landet gjort. Mikroelektronik och datakommunikation var vi bäst på under den tiden. Hårdvaruutveckling existerar endast i mindre omfattning numera inom svensk industri. Finns det någon inom Facebook-sfären som har någon förklaring till detta? Inom mjukvaruutvecklingsområdet görs det fortfarande en och annan toppinsats.

Att vi i Norden tappar initiativ på kommunikationssidan är Ericssonsmisslyckande liksom Nokias tillbakagång inom mobiltelefonområdet tydliga bevis för.

I kategorin Sociala medier som FacebookTwitter och bloggar kan man tro att Sverige har en ledande ställning med den aktivitet som råder, men även där leder engelsmännen då hela 39,2 % av smartphonesinnehavarna deltar i debatter på nätet.

Ändå känns det som att de flesta av ens bekanta finns på Facebook.
Text: Bengt Björnekärr, som finns kvar i Las Palmas.
Kolla:  http://www.laspalmas.name/blog_1_14.html

Kanarielivs kommentar:
Alla myndigheter och statliga, landstings- och kommunala kontors tjänstemän har en Smartphone som arbetsredskap. Det fick de av den tidigare regeringen. När man synar räkningarna på dessa telefoners användning så rör det sig om massa miljoner € /mån.
För en tid sedan skrev vi om att man ska ta  tillbaka nästan alla dessa telefoner i besparingssyfte, men då blev det en väldans liv. Vet inte hur det gått, men…. förra året drog man in en del telefoner på Kanarieöarna och minskade 200 000 €uros /år. Nu är det dags att ta nästa besparingssteg.

Kanarielivs Red: Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: