På läsares begäran publicerar vi igen inslaget med Grupo Isleño, på svenska.

Obs! Klicka på pilen mitt i videon för att spela upp.
Ovan finns del 1 av videreportaget. Längst ned i denna artikel finns del 2 av videoreportaget.

BESÖK I ÖVNINGSLOKALEN HOS GRUPO ISLEÑO

Fotograf Leif Kempe och undertecknad blev inbjudna till sång- och musikgruppens, GRUPO ISLEÑO, övningslokal i Jinamar, vid Telde, söder om Las Palmas, på deras ordinarie övningskväll.

Teldes kommun är mycket engagerad i kommunens kulturella utbud och Grupo Isleño är en av dess många sång- och musikgrupper. Övningslokalen är i kommunhuset, vid en stor innergård.
Medlemmarna i gruppen har spelat stränginstrument sedan de var barn och deltagit i ett flertal folkmusikaliska grupper under åren.

Några gitarrister och sångare bildade en grupp redan 1980 och medverkade vid olika tillfällen med sin musik.
1990 blev gruppen lite mer känd och det var dags att kalla sig något lämpligt. Förslag kom från olika håll, Atlántico, Atlantis, m.m. men en journalist kom med förslaget Grupo Isleño. Det betyder Ö-gruppen.

Från den tiden finns Paco, kvintgitarr och Francisco, basgitarr, kvar fortfarande och så har Luis, gitarr, Javier, gitarr och Adán, timple, kommit till 2000 och 2002.

Från början var det typisk Kanarisk musik men efter några år introducerade Paco latinameri-kanska melodier. Nu är det en underbar blandning av kanariskt och romantiska bolero-melodier gruppen bjuder sin publik på. Paco säger att det inte är vi som hittar nya melodier utan nya melodier som hittar oss.

I övningslokalen i Jinamar samlas man för att lägga till nya melodier till repertoaren och finslipa arrangemangen samt hålla fingrarna och rösterna spänstiga inför nästa uppträdande.

Alla deltagarna har vanliga jobb och har musiken på fritiden. Paco har en musikaffär i gamla stan;  Javier har en el-installationsfirma; Luis representerar ett kosmetiskt företag och har Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote och La Palma som arbetsområde; Francisco är kvalitetsinspektör inom byggbranschen och Adán har ett företag för tidningsdistribution.

– Tiden att öva blir minimal, men vi försöker träffas tisdagar och torsdagar i övningslokalen, säger killarna med en röst.

Efter ett par timmar tillsammans med de mycket duktiga musikerna, reste Leif och jag hem till Las Palmas som riktiga ”fans” till Grupo Isleño.
www.isleno.es/index.html

TEXT: Gunnar Forsberg,  FOTO / FILM: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: