Besök på Millesgården i Stockholm

KANARIELIV HAR BESÖKT SKULPTURCENTRUM, MILLESGÅRDEN.

GUDS HAND

GUDS HAND

Millesgården är ett verk av konstnärsparet Carl och Olga MILLES.
Redan 1906 inköptes en stor tomt på Herserudsklippan högt ovanför Värtan på Lidinö.
Konstnärsparet ville bygga sig ett hem att bo i och dessutom kunna ha ateljéer och andra byggnader för att kunna arbeta med sin konst.
Carl Milles hade utvecklat en sjukdom, stenlunga, pga inandningen av stendam då han högg ut sina stenskulpturer.

Man beslutade att bygga en friluftsateljé i form av en logia. 1911 – 1913 gjordes detta för att förbättra Carls arbetsmiljö.
Milles0021939 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket.

CARL MILLES, levde 1875 till 1955.
Han var under 1900-talets första hälft den skulptör som dominerade svenskt konstliv. Han fick ett stort antal offentliga uppdrag i Sverige och utomlands. Han var monumentalskulptören som fick de stora utsmyckningsuppdragen.
Han var både traditionell och nyskapande. Antikens, svensk historia och kristen mytologi var ofta hans inspirationskällor.
Svävande kvinnaHan skulpterade i tunga hårda material som granit och brons och förde samman skulpturerna med de lättaste materialet, vatten och luft, genom att lyfta upp dem i fontäner och på höga pelare i luften så att de samspelade med himlen.

Lite historia om Carl Milles.
1875. Carl Emil Andersson föddes den 23 juni och föräldrarna var officer Emil Andersson och Valborg Tisell. Pappa Emils smeknamn ”Mille”, inspirerade barnen som vuxna att anta efternamnet MILLES.
1879. Mamma Valborg avlider i barnsäng.  Två av Carls syskon blev konstnärer, systern Ruth Milles (1873-1941) blev skulptör och halvbrodern Evert Milles (1885-1960) blev arkitekt.

1892. Carl blev lärling i snickerikonsten på kvällarna i Tekniska Skolan. Får ett stipendium av Slöjdföreningen 1997 på 200 kronor. Reser samma år till Paris, där han stannar i flera år och försörjer sig bl.a. som ornamentsnidare.
Började utföra skulpturer i små format, som han ibland lyckades sälja.
Han studerade Anatomi på Ecole des Beaux-Arts.

Jona o Valfisk1899. Gör sitt första framträdande på Parissalongen.
1900. Han får ett hedersomnämnande på Parissalongen och silvermedalj på Världsutställningen.
Närmaste åren reser han mycket och besöker bl.a. München, Holland och Belgien, samt stor framgång med Sten Sture-monumentet i Uppsala.
Bosätter sig i München för studier, Gifter sig med den österrikiska porträttmålaren Olga Granner (1874-1967) som är konstnärskamrat från åren i Paris.

1906. Återvänder till Sverige och utför första versionen av Gustav Vasa-statyn för Nordiska Museet.

Under kommande åren blir han konvalescent efter problem med lungorna men börjar ändå att bebygga sin tomt  på Lidingö med bostad och ateljé. Han får flera beställningar och arbetar mest med granit.
1951 tillbringar han somrarna på Millesgården och fortsätter med utbyggnaden av gården och utför under sina sista levnadsår flera betydande verk, bl.a. Sankt Martin, Guds Hand, Människan Pegasus och Aganippefontänen.
1953 utses han till hedersdoktor vid Stockholms Universitet
1955. Carl Milles fyller 80 år. Avlider den 19 september i sitt hem på Millesgården.
Enorma skulturer
Det skulle finnas mycket mer att skriva om denne begåvade och kände kulturarbetare och konstnär, med det lämnar vi till dig som är mera intresserad och läst detta, att söka mer info på GOGGLE, för det finns massor skrivet om honom.

Tack Leif för de fina bilderna du tog vid besöket på Millesgården.
Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Gunnar Forsberg,  Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: