Nyheter från Gran Canaria

Gatubild Triana

TRIANA-gatan från San Telmoparken

2000 småföretag hotas av stängning eller konkurs.
Enligt tidningen Canarias7 är det massor av företag som hotas av konkurs pga en ny bestämmelse att de gamla hyresbestämmelserna måste slopas för att införa tidsenliga hyror.
I en gammal bestämmelse finns det massor av företag som knappast betalat någon hyra för lokalerna de hyr, för i den gamla lagen fick man inte höja hyrorna om de hade hyrt där i ett antal år. Lagen, som heter LAU och är från 1964, säger att om man haft en hyresrätt, antingen bostad eller affärslokal, sedan tidigare än 1985, så skulle den hyra som gällde 1994, då nya lagen infördes, förbli densamma i 20 år, utan att kunna höja den, bara med tillägg för Index..
Detta har betytt att gamla hyreskontrakt har bara betalat en symbolisk månadshyra under dessa 20 år. Nu går dessa 20 år ut och 1 jan. 2015  ska normal marknadshyra, eller annan förhandlad hyra börja gälla.  Hyresvärdarna har sett fram till detta nyår för att kunna få ut normal hyra för sina lokaler.
Ett gammalt konfektionsföretag på Triana-gatan 110, Oriente Confecciones, 74 år gammalt, kan inte anta de nya hyrorna som fastighetsägaren vill ha ut. Senaste hyran de betalar är 1000 €/mån, och fastighetsägaren vill ha flerdubbelt. Förhandlingarna har strandat och det sista beskedet är att det gamla fina Konfektionsföretaget får stänga och avskeda sina två anställda. En av dem har varit anställd där sedan han var 14 år

Det beräknas att 2000 små företag, kallat PYMES på spanska, blir drabbade med nya hyror över deras förmåga.
Det är en mycket olämplig tidpunkt att ta denna kraftiga förhöjning av hyran, eftersom Spanien är i en finanskris, som aldrig tidigare.
Återstår att se vad som sker med alla dessa små företag. Det är bara dagar kvar till nyåret.

_______________________________________________________________
Guardia Civil, gröna polisen, har beslagtagit olaglig sprit i Vecindario.
Guardia Civil håller ordningPolisen gjorde ett stort beslag då de invaderade en spritbutik i Vecindario, staden söder om Gran Canarias flygplats.

6196 flaskor starksprit och 900 små flaskor med ett innehåll som ännu inte är konstaterat hittades av Guardia Civil vid tillslaget.
Det är olaglig sprit, intaget utifrån som varit till allmän försäljning i butiken.
Guardia Civil undersöker nu innehållet av det beslagtagna och påföljderna ser ut att bli omfattande.

Text: ur Canarias7, Gunnar Forsberg.  Foto: Kanarieliv.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: