Fejden mellan Spaniens Industriminister och Kanarieöarnas President, är slut, (för denna gång?)

Efter drygt 2 månaders osämja och konfrontationer  mellan Kanarieöarnas president Rivero och Spaniens Industri- och Energiminister Soria, läggs orsaken till osämjan ned.
Repsol-finaliza-exito-exploracion-Canarias_TINIMA20150116_0044_5Orsaken är att Rivero har varit mycket negativ till Oljeprospekteringen i Havet utanför Fuerteventura och Lanzarote.
Han har beskyllt spanska Regeringen för att vilja förstöra de kanariska öarna med olja.
Ett andra argument har varit att spanska Regeringen inte ville ge Kanarieöarnas regering tillräckligt med ersättning av ”de eventuella” fyndigheterna.
Oljebolaget REPSOL startade sonderingarna den 18 november 2014, ca. 60 km utanför de nordöstra öarna och och meddelar att dom inte hittat något av värde, så projektet läggs ner på de platser man hade stakat ut.
Positioneringsbåten Rowan Renaissance, lämnar området och återgår till arbetet utanför Angola, där Repsol har ett stort oljeprojekt.

Man hittade inget av värde som skulle vara värt att gå vidare med, trots att borrhålet, den 11 januari 2015, var 3.093 meter djupt (882 meter i havsvatten och 2.211 meter i marken under havet.

Med detta beslut kan lägga osämjan mellan de två ledarna läggas ned och Rivero kan pusta ut. Alla som engagerat sig i motarbetet kan och pusta ut.
Nu hoppas man att allt återgår till det normala igen då oljemiljarderna finns någon annan stans.

Text och bild: ur teinteresa.es, Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: