Tyskland, Spanien och Lettland ökar mest i Eurozonen

Spanien fortsätter glädja sina partners i euroområdet och kanske, även reformförespråkare och åtstramningspolitiker i Bryssel.
EUROSEDLARTillväxten av bruttonationalprodukten (BNP) i euroområdet ökade under det sista kvartalet 2014 till 0,3%, jämfört med föregående tre månader, då det växte med 0,2%.
Som framgår av de preliminära uppgifterna som publicerats av Eurostat, ser det ut så här i toppen: Lettland (1,1%), Spanien (0,7%) och Tyskland (0,7%) är ledande i tillväxten i valutaunionen.
Således, Spaniens BNP ökade från 1,6% till 2% jämfört med förra året.

Nästan ett ”mirakel”.
På presskonferensen efter ministerrådet, påminde ekonomiminister Luis de Guindos,  om att från början av 2008 till mitten av 2013 föll ekonomin betydligt.
Bland de faktorer som betytt uppsving för Spanien, är nedgången av oljepriserna och devalveringen av Euron. Men Guindos påpekade också att oljan och utvecklingen av växelkursen påverkar alla länder, dock växer Spanien med mer än två gånger genomsnittet för euroområdet. Häpnadsväckande!
Luis de Guindos
Finansministern Guindos har betonat att det finns en förskjutning i trenden i den spanska ekonomin, både BNP och sysselsättning. I själva verket harskapa arbetstillfällen”  ökat och uppmärksammats av The Economist.
Forskningsmagazinet Intelligence Unit, i sin senaste analys av framtiden för euroområdet och betonar, att takten i ”att skapa arbetstillfällen accelereraroch nådde sin topp sedan slutet av krisen. Den totala sysselsättningen ökade mellan tredje och fjärde kvartalet, enligt Nationella StatistikInstitutet (INE), under en period då sysselsättningen
oftast faller  p.g.a säsongsfaktorer”, säger han.

The Economist uppskattar att arbetslösheten kommer att gå ner till 22,7%, under 2015.  Arbetsmarknaden ger ytterligare bevis på återhämtning”, med hänvisning tillatt skapa arbetstillfällen” är alltid en mariano-rajoy_250x310av de sista indikatorerna på tydliga förbättringar.
Positiva besked för Rajoy, Spaniens President, som leder detta stora land.
Text: Gunnar Forsberg, saxat ur ”teinteresa” en nyhetssida på nätet i Spanien.
Foto: ur WIKIPEDIAs fria bilder.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: