660 000 svenskar bor utanför Sverige

660 000 svenskar bor utomlands

03021673b

Morgon vid Las Canteras Sandstrand, Las Palmas


Om utlandssvenskarna utgjorde befolkningen i en
svensk kommun skulle den vara näst störst i Sverige.

Fler än 660 000 svenskar, 7 procent av Sveriges befolkning, lever utomlands enligt en ny studie.– Regeringen borde se dem som en resurs för Sverige. Alla de här människorna har med sig en bild av Sverige som de förmedlar, säger Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare i Svenskar i världen, en organisation som företräder utlandsboendes intressen och som ligger bakom studien. För att räkna svenskar har organisationen vänt sig till flera myndigheter, Svenska kyrkan och andra instanser.
Som utlandssvensk betraktas i studien den som bor utomlands mer än sex månader per år.

Sandstrand i Thailand

Sandstrand i Thailand

Fyra länder utmärker sig: USA med 150 000 svenskar, samt Storbritannien, Spanien och Norge med 90 000 vardera. Turistfavoriten Thailand är sjua med 20 000, en fördubbling från Svenskar i världens förra studie från 2011, trots den odemokratiska utvecklingen i landet. Delvis beror ökningen på bättre mätmetoder, att man helt enkelt har hittat fler svenskar den här gången.

— Men det är många som åker och bosätter sig i Thailand, säger Ehnbom-Palmquist.

Therese Larsson har under tidigare år arbetat periodvis på Gran Canaria och numera bor hon och familjen på Gran Canaria permanent.

— Klimatet är den stora fördelen. Vi betalar inte så mycket skatt, men jag hade hellre sett att det var som i Sverige, säger hon till TT.

03090322b

Hospital Doctor Negrin, modernt sjukhus i Las Palmas

Hon har fött två barn på Gran Canaria och just den delen av vården är sämre än den svenska, påpekar hon.
Skolmaterialet är inte gratis vilket kan vara tufft, eftersom lönerna är mycket lägre än de svenska. Klyftorna mellan fattiga och rika är också större i Spanien.

— Nu låter det som att allt är dåligt och så är det naturligtvis inte. Det sociala livet här är fantastiskt om man jämför med Sverige. Vi umgås mycket mer utomhus vilket förstås har med klimatet att göra.

I nästan inget land minskar antalet svenskar.
Ett undantag är krisens Grekland som gått ned från 3 500 till 3 000.
En annan trend är Portugal, upp från 1 500 till 3 500. Det är mycket beroende på förmånliga skatteregler för pensionärer, enligt Ehnbom-Palmquist.

Ju fler svenskar utomlands, desto mer får UD och ambassader att göra.
Men lagen ger dem små möjligheter att ekonomiskt hjälpa den som har varit utanför Sveriges gräns i mer än ett år, då man ses som utvandrad. Det viktiga då är att vara ordentligt försäkrad.RESEforsekring

— Man kan alltid vända sig till ambassaden för råd och stöd om det inträffar någonting, men för att få ett lån krävs i princip att tillståndet är livshotande och att det inte finns adekvat vård på plats, säger Patric Nilsson, departementssekreterare på UD.

Dessa uppgifter kommer via TT, Tidningarnas Telegrambyrå.
07080790b
Vi som vistas upp emot ett halvår, under höst och vinterperioden (slutetHvimm0037 av oktober till mitten av april)  förstår dessa uppgifter, för klimat och umgänget är helt annorlunda, som Therese Larsson säger.

Nu är det sommar i Sverige (grön vinter kanske man skulle vilja kalla det kalla klimatet vi har för nuvarande) men naturen är underbart vacker med alla blommor och grönska, som man inte ser i de varma och torra länderna. Den svenska skira och vackra naturen är svåröverträffad.
Vi, Kanariel07080457bivs redaktion, som för närvarande finns  i Sverige önskar lite mera värme och hoppas att det blir snart.

Kanarieliv önskar alla våra läsare och besökare en Skön och avkopplande sommar med varma dagar och kvällar, etc…

Text och redaktion: Gunnar Forsberg/TT.  Foto: Kanarielivs Foto-Arkiv/ Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: