Islamiska Staten rekryterar unga i Spanien och även på Kanarieöarna.

Poöicia Nacional gripen

Polisen griper en skyldig

Nationella polisen gjorde ett tillslag på Lanzarote igår och grep en kvinna som hade som huvudsyssla att rekrytera unga människor till striderna med Islamiska Staten.
Spanska staten ser mycket allvarligt på detta och har stor aktivitet för att stoppa och gripa inblandade  i rekryteringen av unga människor för detta ändamål.

En kvinna har gripits i Arrecife (Lanzarote) anklagad för att rekrytera ungdomar och att underlätta rörligheten och hjälpa dem att ansluta sig till den Islamiska Statens områden.

Inrikesministeriets källor har upplyst för Efe (spansk nyhetsbyrå) att de fångat, en spansk medborgare, som har direktkontakt med den kallade Daesh, verksamma i Syrien.

Operationen, som fortfarande inte är slutförd, har utförts av agenter i den allmänna informationsgruppen på Rikspolisstyrelsen och samordnas av den centrala domstolen nummer 1 och representationskontoret för Högsta Domstolen på öarna.

Policia N helicoptero
Med denna aktion är det mer än fyrtio personer gripna i Spanien hittills i år för har samarbete med IS,
den Islamiska Staten, främst genom att rekrytera och skicka soldater till områden som kontrolleras av terrorister.

Detta är det första gripandet som genomförs på Kanarieöarna i år, eftersom de flesta hade genomförts i Katalonien, Ceuta och Melilla.

I lördags var det ett gripande av en person som talade öppet om Jihad och vikten av terrorismen, särskilt i Barcelona. Det var en man med marockanskt medborgarskap, anklagad för propaganda och missionerande av jihadism i sociala nätverk.

Domaren vid Audiencia Nacional, José de la Mata, beslutade igår om fängelse utan möjlighet till borgen.

Policia-Nacional-de-España

Policia Nacional – Rikspolisen


Inrikesminister Jorge Fernandez Diaz, som uttalade sig igår söndag, sa att jihadisthotet är som mest kritiskt från den 11M, datumet 11 mars. För närvarande räknar man med att det är ca. 116  spanska medborgare som har anslutit sig till den islamiska staten eller al-Qaida, en siffra långt under andra europeiska länder som Frankrike och t.o.m. Sverige.

al-Qaida, är en radikal militant islamisk rörelse vars mest kände företrädare var Usama Bin Ladin. Rent organisatoriskt är al-Qaida inte ett nätverk med band till ett flertal länder, som det har beskrivits i västerländsk media.
Rörelsen är terroriststämplad av bland andra Fn, EU och USA.

Den Islamiska tänkaren Sayyid QUUTBYS senare verk har inspirerat den ideologi som al-Qaida bygger på, och egyptiern Ayman al-Zawahiri brukar räknas som den viktigaste ideologen under senare år. Rörelsen har tillskrivits en rad spektakulära terroristdåd.
Nationella polisen spanar efter flera terroristrekryterare och kommer att slå till snart igen.
Text ur C7, Gunnar Forsberg. Foto: Policia Nacional

 

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: