Upplev Las Palmas – Gran Canarias huvudstad!

Las Palmas är en märklig – och mäktig – stad på nästan en halv miljon invånare. Upplev den, om du inte redan upptäckt Gran Canarias vackra och upplevelsespäckade huvudstad!

Las Canteras vikenDet finns nästan allt man kan begära i Las Palmas. Var någonstans i världen kan man gå på en promenadgata och om man tar  några steg åt sidan, är man på sandstranden och Atlantens vågor rullar in mot stranden. Det finns några ställen till i världen, men det jämna klimatet som Las Palmas på Gran Canaria kan bjuda på är nästan unikt.
När som helst på året kan man räkna klimatet som sommar, med nordiska mått mätt, även om det blir lite svalare på vinterhalvåret.
Las Palmas har massor av torg och öppna platser, med planteringar och vattenfontäner.
Kanske den finaste parken är Doramas-parken, bakom EL Pueblo Canario och det anrika hotellet Santa Catalina. Där finns det underbara strövområden och vattenfall,Pueblo Canario m dans Jakarandaträd som skimrar i violett på våren, buskar med de mest otroliga blommor, etc.
Här uppträder varje söndag middag olika musikorkestrar och dansgrupper. Underbara dräkter och vacker typisk kanarisk musik.

Om man tar sig tillbaka till Las Canteras norra vik, så sträcker sig promenaden ytterligare någon kilometer bortanför Viken. Det betyder att om man vill ta en riktig långpromenad vid havet kan man gå bortåt 5,5 Konserthusetkm, om man startar bakom Konserthuset Alfredo Kraus och går åt andra hållet, norrut. Det är ganska unikt!
Längst borta i norra viken slår vågorna upp mot en fiskrestaurang som är belägen alldeles nere vid vattnet. Det kan vara riktigt dramatiskt att sitta innanför glasrutorna och se havet storma in mot klipporna och stänka upp på rutorna. Maten smakar bäst vid havet, är det någon som sagt!

Q-2 vid kaj 06

QUEEN MARY 2 i Las Palmas hamn

I Las Palmas hamn lägger det ständigt till de mest fantastiska fartyg. Flermastade skolfartyg, havskryssare av alla storlekar och modeller. Det kan ligga både 3 och 4 stora kryssare i hamnen och flera tusen från varje båt strömmar ut i staden under några timmar då båten ligger vid kaj. det är vanligt att Las Palmas bli givna hamnen vid Santa-Catalina kryssarhamnenjungfruresorna med nya fartyg. Då kan det vara hundratusen människor nere vi hamnen under dagen vidundren ligger vid kaj.
Turistbussar fylls av nyfikna turister, gatorna och parkerna fylls av flanerande utlänningar, oftast engelska, tyska, amerikanska och andra kryssningsturister. Man ser tydligt vem dessa turister är, för de kommer från norra halvklotet där det är sparsamt med sol, så de lyser vita och bleka, till skillnad med de som bor här, som alltid får lite sol på näsan.
Vattenfontan
Lite längre söderut i hamnbassängerna tränas det segling med olika båtar på lördagarna. Det finns en mycket livaktig NAUTISK KLUBB med optimistjolleseglare som fyller hamnens område innanför de stora pirarna som skyddar hamnen från havet i öster.

Vid vackert väder och vid speciella tillfällen tar  Veteranbilde ut sina vackra bilar och flanerar på staden och ställer bilarna på strandpromenaden Las Canteras för uppvisning. Det är mycket fina gamla dyrgripar som finns gömda i sina garage övrig tid.

Leif Kempe, som är fotograf på Kanarielivs sida, har varit uppe i höghusen och fotograferat stan uppifrån, som man kan se i bildspelet.
Hamnen från Majskolven
Man passar på att ha lite extra folksamlingar vid olika tillfällen på året och då kommer det fram duktiga musikanter som spelar av hjärtans lust till åskådarnas förtjusning.

I gamla stan, Vegueta, finner man underbara gamla hus och byggnader. Här har man visst rätt att måla husen i den färg man mest tycker om. Se på bilderna i omgivningen av Santa Ana-platsen vid katedralen. Det är mycket granna gamla hus, som är fullt bebodda och huspriserna på dessa adresser är ganska avancerade. Vackra innegårdar över allt bland de små gränderna gör det mycket pittoreskt. Det får man inte missa om man kommer på besök till Las Palmas
FLERMASTAD på kvallen
Så avslutas bildspelet med ett nattligt besök vid EL MUELLE Nattkryssningshamnen och Centro Commercial El Muelle, ett köpcenter alldeles vid kryssningshamnen. Namnet är mycket talande, för köpcentret heter just El Muelle, ”Kajen”. Inneliggande fartyg lyser ikapp med stadens gatubelysning, ett skådespel både i Hamnområdet och på Las Canteras.

Här lämnar vi Leif Kempes bildkavalkad för denna gången.
Klicka HÄR, så får du bilderna i helskärm.

Text: Gunnar Forsberg,  Foto: Leif Kempe & Gunnar F.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: