Liten ”grottguide” för Gran Canaria


Välkommen till grottornas ö!

UTFLYKTER / LÄTTARE VANDRING: Få platser på jorden har så många naturliga och konstgjorda grottor på en så liten yta som Gran Canaria.

De första kanarierna som bodde i grottor var ”guancherna”, som blivit det populära namnet på Gran Canarias urbefolkning. Idag finns massvis med intressanta fornlämningar bevarade, och som är är lätta att nå med bil under en hel- eller halvdagsutflykt.

Följ med på en rundtur till några av Gran Canarias mest fantastiska grottkomplex, och upplev grottor som byggts om till hus, kyrkor, museum och restauranger!

Text: Björn Ulfsson / Kanarieliv !
Foto: Björn Ulfsson & Terri Casella / Kanarieliv!Grottorna på Gran Canaria användes som bostäder, förvaringsutrymmen, befästningar och kultplatser.

De ursprungliga invånarna på Gran Canaria var ett slags stenåldersfolk som till stor del använde grottorna att bo i. Även efter den spanska erövringen användes dock många av grottorna som bostäder ända fram till långt in på 1900-talet.

Ännu idag tillbringar många kanarier sina semestrar och veckoslut i sina ärvda ”familjegrottor”. Att äga en grotta har hög status på Gran Canaria och när en grottbostad säljs på lagligt vis så inbringar de ofta ofantligt höga priser.

Roque Bentayga

Det mest imponerande av de gamla guanche-platserna är kanske Roque Bentayga i Tejedadalen i öns mittpunkt. Som ett nav i urbefolkningens liv var klippan en kultplats för Gran Canarias prästerskap och det religiösa centret för öns urbefolkning.

Det är lätt att förstå varför Gran Canarias mäktiga personer valde denna plats för sina ceremonier när man står vid offerklippan och ser ut över den mäktiga Tejeda-dalen!

Roque Bentayga erbjuder flera olika vandringsrutter, alla med olika svårighetsgrad. Den enklaste bör kunna klaras av de flesta och erbjuder på någon kilometer det absolut bästa av Gran Canarias vyer. Stigen uppför klippan är lätt att hitta och är trots sin starka lutning väl anpassad med trappor och delvis stenlagd stig.
Vandra uppför klippan på den utmärkta stigen. (Personer med svindelproblem kan ha svårt att klara den hisnande stigningen, men vandringen i sig är inte speciellt svår.)

De svårare vandringsrutterna är mer avancerade och kräver viss rutin och starka ben, men erbjuder intressantare grottor. Bland annat kan man se den berömda Cuéva del Rey, Kungens Grotta. Stigen är dåligt märkt och går till vänster om muséet neråt längs bergskanten och runt hela klippan. Stigen är svår att hitta och lutningen är bitvis mycket krävande.

Vägbeskrivning från Las Palmas:
Åk till Tejeda och fortsätt söderöver mot Playa Inglés / San Bartolome de Tirajana. Efter någon kilometer eller så ser ni en getfarm och en liten ostfabrik. (Stanna gärna till där för en bit ost och lite vin eller kaffe.) Till höger finns en skylt mot Roque Betnayga. Följ den slingrande vägen till parkeringsplatsen och det lilla muséet över Roque Bentayga. Gå sedan stigen upp mot klippan.

Vägbeskrivning från Playa Inglés:
Åk till San Bartolome de Tirajana och fortsätt mot Tejeda. Strax innan Tejeda ser ni ostfabriken. Följ skylten till vänster vid getfarmen.

Observera att Roque Bentayga är en park som stänger vid femtiden på eftermiddagen!

Cenóbi de Valerón

Det mest intressanta naturliga grottkomplexet är utan tvekan Cenobi de Valerón på öns nordkust.

Grottorna ser ut som en enorm schweizer-ost i både färg och form, och är kanske det vackraste av fornlämningarna efter urbefolkningen. Platsen användes som en befäst ”borg” där en av de två viktigaste stammarna på Gran Canaria förvarade delar av sitt spannmål i händelse av krig. Anläggningen var starkt befäst och ovanför grottkomplexet fanns en offerplats.

Normalt får man inte gå omkring och fotografera på området, vilket är synd för man kan ta många häftiga och dråpliga bilder i grottorna!

Som ett litet tips kan nämnas att det kan vara värt att åka två och två eller i en liten grupp för om man pratar med guiden så kan man ibland få rucka på reglerna och gå in försiktigt i grottsystemet. Detta är egentligen förbjudet men brukar tolereras så länge inga officiella turguider eller turistbussar är i närheten.

Att gå inne i Cenobi de Valerón är en enorm upplevelse!

Vägbeskrivning:
Åk norröver från Las Palmas. Följ kustvägen i någin mil förbi Playa de SanFilippe. Efter några mycket höga broar finns en liten skylt till vänster mot Cenobi de Valerón. Skylten är mycket lätt att missa. Missar ni skylten måste ni vända någon kilmeter längre bort, nära Santa Maria de Guia. På tillbakavägen är det lättare att ta av till höger i avfartsfilen som byggts upp där.

Cenobi de Valerón har varit stängt i flera omgångar under det gångna året och öppettiderna har varit sporadiska efter svåra stormar som härjat platsen. Ring gärna för säkerhets skull Patronato de Turismo i Las Palmas för mer information om öppettider innan ni åker.

I Guayadeque nära Aguimes finns de flesta bogrottorna som går att se. I Guayadeque kan man lätt fördriva en dag på att gå runt i den lilla grottbyn där många kanarier har sina ”sommarstugor”.Man besöka den söta lilla grottkyrkan och ta en tapas och öl eller kaffe i den lilla grottbaren strax intill.

Vid dagens slut rekommenderas varmt att åka längst upp i dalen till den enorma grottrestaurangen Tagoror. Där äter man ett bra mål mat och underbara efterrätter för en billig penning i en alldels äkta grottmiljö. Tagoror-grottan är förmodligen den största grotten på hela ön och bara att gå omkring i långa tunnlarna och sitta i de stora bergssalarna är en enorm upplevelse!

Cuatro Puertas – de fyra grottorna – är den mest berömda av de konstgjorda grottorna. Grottan har som namnet beskriver fyra öppningar och utformningen av grottan är nästan lika ”fyrkantig” som en modern lägenhet.

Friluftsmuséet har gratis inträde och erbjuder massvis med andra grottor och kultplatser i ett stort vandringsområde runt själva huvudgrottan. Parken är öppen dagtid.

Det har tvistats om vad anläggningen använts till och varför huvudgrottan har så många öppningar. Kanske hade den ursprungligen trädörrar vilket hade hjälpt att göra grottan mer bovänlig.

Kanske var den en kultplats för Telde-klanens präster?

Vad vi vet är att det finns en stor blotplats på området i form av en ränna och en uppsamlingsplats för blod, mjölk eller annan vätska som offrades av urbefolkningen.

Vägbeskrivning: Åk gamla motorvägen mellan Playa Inglés och Las Palmas och följ skyltarna mot Quatro Puertas.

Anläggningen ligger i Telde kommun. Turistkontoret i Telde har mer information.


Ansite – Guanchernas ”regeringssal”

I den vackra, varma södern ligger Ansite, guanchernas gamla rådslagsplats. Grottan är unik i sitt slag eftersom det är en naturlig tunnel genom berget. Gran Canarias urbefolkning hade där sina ”regeringsmöten”.

På andra sidan av tunneln finner man en fin utsikt över dalen där en av de sista ”guanche-hövdingarna” enligt historien kastade sig ut från toppen av klippan för att slippa bli förslavad av de spanska erövrarna.

Ansite-området var en befäst borg och består av två grottkomplex i de två klipporna som syns i bilden.

Området kan idag besökas genom att man kör från sydöstra Gran Canaria mot Santa Lucia de Tirajana och tar av innan Santa Lucia ner i dalen där klippkomplexet syns tydligt från vägen.

Området är idealiskt för den som vill ha en lättare vandring på en halvdag.

Blir det för varmt kan man med fördel ta sig en paus i någon av områdets mysiga gamla bostadsgrottor och äta sin medhavda lunch.

 

Det bäst bevarade friluftsmuséetpå Gran Canaria är La Cueva Pintada – Den målade grottan – i Galdar.

Grottan har varit stängd i åratal, men är nu åter öppen för allmänheten.

Muséet visar bland annat en originalmålning från en äkta bogrotta som aldrig förstörts av vandalisering eller plundring.

Grottan är tyvärr den enda i sitt slag som bevarats på Gran Canaria. Det finns även en mycket fin replika av grottan på El Museo Canario i Las Palmas.

För att läsa mer om Cueva Pintada, klicka här! (Den officiella spanska hemsidan, information på spanska).Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: