Norsk-svenska Gunn Reidun tar skandinaviskt hantverk till kanarierna

Foto: Hugo Ryvik

Foto: Hugo Ryvik

4c71d2ec-6242-4737-9f8c-25c96ff4c35c_org_mediumHANTVERK. Möt konsthantverkaren Gunn Reidun Kleven Ryvik, en norska som flyttade till Gran Canaria från Kristinehamn. Nu tar hon hantverket från sin hembygd i Valdres till en internationell publik – och till kanarier och skandinaver på Gran Canaria.

Gunn Reidun och hennes man Hugo Ryvik flyttade till värmländska Borgvik redan i slutet på 90-talet. Där drev Gunn Reidun konst och hantverksgalleriet Årstidenes Hus i flera år, därefter Galleri Grr utanför Kristinehamn i Värmland.

Nu har hon egen ateljé med försäljning i ett vackert naturområde i Aguimes på Gran Canaria. Där håller hon även kurser i hantverk på norska, svenska och spanska, för även kanarierna är intresserade av att lära sig det skandinaviska hantverket.

– Hantverkstraditionerna har mycket högre status hos befolkningen på Gran 3b013be4-d2f2-4de1-adfa-57b0e0b7d56e_org_mediumCanaria än i Skandinavien, och många kanarier vill gärna lära sig de gamla teknikerna, säger Gunn Reidun.
Nu tar hon även sitt hantverk till en internationell publik via nätbutiken Gunda´s Corner, som hon driver med Gran Canaria som bas.

–  Jag kan leverera till alla länder inom Europa från Gunda´s Corner, säger Gunn Reidun.

965c7ade-3fe4-4017-af65-77aa7b76f08a_org_mediumSamtliga produkter i nätbutiken är gjorda för hand av Gunn Reidun själv. Hon har jobbat med hantverk sedan barnsben och hon har lärt sig av några av de bästa i sin hembygd i regionen runt den norska bergsstaden Valdres.

– Jag är särskilt intresserad av att ta tillvara gamla mönster, traditioner och tekniker och omforma dem till nya, moderna uttryck, fortsätter Gunn Reidun, som själv tagit fram mönstren och designen för många av produkterna hon säljer.

Utbudet i ateljébutiken är långt större än det som erbjuds via hemsidan, och Kanarielivs redaktion vet av egen erfarenhet från ateljébutikerna i Värmland att alla Gunn Rediuns produkter är mycket prisvärt hantverk där varje enskilt plagg eller artikel representerar oändliga mängder tid och kärlek – något som aldrig fullt ut representeras i priset.

Hos ”Gunda” hittar man alltid något, vare sig det är till en själv eller som gåva. Alla som träffat henne vet också att Gunn Reidun är en människa som är lätt att lära känna och lätt att tycka om!

Den som är intresserad av att komma i kontakt med Gunn Reidun eller besöka ateljén behöver först registrera sig som medlem på Gunda´s Corners hemsida, och därefter kontakta konstnären personligen via hemsidan.

1f45802b-dfbf-4930-9684-982936001323_org_medium

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: