Upplev Helgens budskap i sandkonst på stranden i Las Palmas

PÅSK i LAS PALMAS: Varje jul och varje vår kommer det sandkonstnärer till Las Palmas strand för

Vendula jobbade 3 veckor med verket

Vendula jobbade 3 veckor med verket

att göra ett konstverk i sand. Sandskulpturerna är i världsklass och den som spenderar påsken på Gran Canaria bör inte missa en tur till Las Palmas fantastiska sandstrand Las Canteras, med alla dess restauranger och barer, mitt i den nya stadsdelen.

Vi återkommer längre fram med reportage från 2016 års påskskulptur i sand från Las Canteras!

När detta reportage gjordes var det några konstnärer som jobbat på olika ställen på den långa stranden.
En av de skickligaste var Vendula Streitova. Hon har lång erfarenhet av konstnärligt arbete och sandkonsten fick hon kontakt med när hon kom till Las Palmas för ett antal år sedan.

Vendulas verk, Påsken 2014, hade ett innehåll som anknyter till påskens budskap.Sista måltiden i solnedgång-02
Berättelsen i flera av Nya Testamentets evangelier handlar om att det var Påsk och Jesus ville äta påskmåltiden med sina lärjungar.
Det fanns en lämplig plats dom valde ut och satte sig till bords. Denna måltiden kallas ”Sista måltiden” med alla lärjungarna. Det finns vackra målningar som föreställer hur det kunde ha sett ut.
Sista måltiden i solnedgång-01På så sätt har Vendula gjort sin konst detta år. Jag frågade henne var ifrån hon har fått utseendet på personerna, Jesu lärjungar. Hon svarade att hon läst ganska mycket om detta och sett många tidigare verk om det, men det slutliga resultatet är ”mina egna uppfattningar om utseendet på personerna”, svarade Konstnären.

Vendula Streitova är relativt ung, 35 år, men mogen i sitt uttryckssätt och Vendula 01kunnig i hur man hanterar materialet, SAND. Det är besvärligt, för sand rinner ju om det blir för torrt, därför är det svårt att få till små detaljer.
Verkets bredd är 16 meter och djupet 6,6 meter. Personerna är lite större än naturlig storlek, så från marken till IMG_3074högsta personen är det drygt 2 meter. Det har tagit drygt tre veckor att slutföra arbetet, och då ska man tänka på att personerna sitter ned. Trots denna storlek har hon fått mycket fina drag och utseenden på alla personerna. Flera frågande ansiktsuttryck och andra pratande med varandra. Man kan ju undra vad som sa till varandra.

Jag är mycket imponerad av Vendula Streitovas 2014-04-13 17.55.44arbete och samtalet med henne var berikande på alla sätt. Jag tog en bild på henne som finns med också.
Efter en fin stund med kameran kunde jag gå hemåt i kvällen medan solen gick ner i väster. Jag hann ta en bild på termometern också, som visade mycket behaglig temperatur.
Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat. Klicka på bilderna i Texten så blir dom större.

Text och Foto: Gunnar Forsberg. Fotoredaktör: Leif Kempe.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: