Kalima-varning: Dammigt och disigt över öarna under veckan

Illustraton: Skyron / AEMET

Illustraton: Skyron / AEMET

Det är Calima på Kanarieöarna idag, och den finkorniga, hälsovådliga sanden förväntas blåsa in från Sahara under resten av veckan. Calimaer för inte bara med sig sand, men även bakterier, virus, svampar, insekter, sporer och små marina organismer. Myndigheterna uppmanar till att undvika fysisk aktivitet utomhus och undvika alkohol, koffein och socker de närmaste dagarna.

Text av: Hugo Ryvik <[email protected]>

Barcelona Dammprognos Center har ansvaret för att övervaka och varna för damm-moln i Nordafrika och Europa.Calimamodellen Skyron har utvecklats av universitetet i Aten, och animerar utvecklingen av calimaen de närmaste 120 dagarna.

Calimamodellen Skyron visar på att sanddimman kommer att vara ett par dagar kvar innan den börjar avta, förmodligen eftersom en lågtrycksfront ligger på från nordväst och förskjuter molnet.

Calimaen startade igår och verkar avta från den 3:e november. Följande dag skall vädret enligt väderinstitutet Aemets prognos tjockna till  med tunga moln och regn till helgen.

Denna är höstens andra Calima. Den förra kom i slutet av september.

 

Detta är vad Calima innebär:

I genomsnitt förekommer det 20 calimaer per år på Kanarieöarna med varaktighet från en dag till över en vecka.

Calima är ett unikt väderfenomen där den varma och torra östanvinden blåser in från Afrika över Atlanten och tar med sig sanddamm från Sahara. Detta gör att temperaturen på Kanarieöarna oftast, men inte alltid, brukar vara mycket hög under en Calima.

Sanddamm gör att sikten kan vara dålig, och dammet lägger sig överallt. Dammet kan också skapa hälsoproblem och vara farligt för människor med andningsproblem.

Väderfenomenet kan uppstå när subtropiska högtrycksfronter ligger långt norrut, och när det finns lågtryck söder om Kanarieöarna. Ibland kommer det nederbörd samtidigt med calimaen, men det händer mycket sällan.

Ny forskning om väderförhållanden, som genomfördes av Astrofysiska institutet på Kanarieöarna, IAC, har avslöjat att Calima inträffar efter att det har varit perioder av fukt och regn i ett geografiskt område som sträcker sig österut från Atlanten till Röda havet.

Ungefär två månader efter att marken vätts påbörjas processen med sanddamm som blåser mot Kanarieöarna.

Calimaer tar inte bara med sand, men även bakterier, virus, svampar, insekter, sporer och små marina organismer. Experterna bör ha räknat över 150 typer av

Foto: Björn Ulfsson, Kanarieliv.se. Finkornig sand från Sahara för med sig bakterier, virus och mkroorganismer som kan vara hälsovådliga under så kallade Calima-perioder på Kanarieöarna.

Foto: Björn Ulfsson, Kanarieliv.se.
Finkornig sand från Sahara för med sig bakterier, virus och mkroorganismer som kan vara hälsovådliga under så kallade Calima-perioder på Kanarieöarna.

bakterier i Calima, varav en del kan försämra hälsan.

Ibland, när det förekommer stora insektsangrepp där sanden kommer ifrån, följer det med insekter, såsom gräshoppor.

Detta bör du göra under kraftig Calima:

När calimaen blir riktigt dåligt, tenderar sjukvården på Kanarieöarna att rekommendera att undvika fysisk aktivitet utomhus, hålla sig inne med dörrar och fönster stängda, och dricka mycket vatten.

Under en Calima finns en ökad risk för infektioner i andningsapparaten. Barn och personer med dålig hälsa är mer sårbara.

Ofta är torr mun och halsont ett problem på öarna under en stark Calima. Man kan också få konstig smak i munnen, och mer slemproduktion i näsa och svalg än vanligt.

Calimaråd från regeringen på Kanarieöarna:

  • Drick mer vatten än vanligt, oavsett hur fysiskt aktiv du är, och drick innan du känner dig törstig. Detta är särskilt viktigt för äldre och kroniskt sjuka, som ska dricka vatten minst en gång i timmen för att inte torka ut.
  • Håll dig borta från koffeinhaltiga drycker, alkohol och drycker med massor av socker.
  • Ät inte tunga måltider eller färdiglagade livsmedel, såsom sallader med dressing. Ät massor av frukt och grönsaker, som tvättas först.

De som löper störst risk rekommenderas att stanna inomhus under  mycket varma dagar. Alla andra rekommenderas att hålla sig borta från direkt solljus mellan 12 och 16 dagen, och att sola med stor omsorg.

Större och större problem med calima sedan 1980-talet:

Enligt AEMET har frekvensen och intensiteten av calimaer Kanarieöarna på vintern ökat sedan 1980-talet.

Förklaringen tycks vara att anticykloner på Azorerna har flyttat österut, vilket har lett till en fördubbling i intensitet och frekvens av Calima i det subtropiska området i östra delen av Nordatlanten, där Kanarieöarna ligger.

Förändringen i Azorernas anticykloner påstås göra att intensitet och frekvens av vindar ökar i Västsahara och norra Mauretanien.

 

Denna artikel levererades av vår innehållspartner Canariajournalen.no, där den först publicerades. 

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: