Kanarieöarna ger nästan 80% av alla kommunikationskontrakt till samma företag

Det finns ett 30-tal företag på Kanarieöarna som erbjuder kommunikationsservice, men regeringen väljer att ge nästan alla uppdrag till samma firma, år efter år. Foto: Pixabay.com

Kommunikationsföretagen Metropolis och Mas Canarias, som har samma huvudägare, har mottagit över en miljon euro i kommuikationsuppdrag från den kanariska regeringen de senaste fem åren – trots att det finns flera andra företag som är kvalificerade på öarna.

Ansökningsproceduren gör det svårt för andra företag i kommunikationssektorn att i praktiken få dessa lukrativa regeringskontrakt.

Nu har advokat Ester Gonzàlez ställt en officiell fråga till det kanariska parlamentet om att få ut uppgifterna kring de offentliga upphandlingarna för uppdragen.

Detta efter klagomål från flera av de mer än 30 kommunikationsföretag som finns registerade på Kanarieöarna, och som upplever att det är omöjligt att ta sig och konkurrera om uppdragen såsom upphandlingsproceduren ser ut idag.

Fler än 30 företag – ett av dem får nästan alla pengarna

Trots att det finns många fler företag i kommunikationssektorn på Kanarieöarna, så får alltså en ägarkonstellation 79% av kommunikationsuppdragen från den kanariska regeringen – till ett värde av över en miljon euro. Detta är vad Mas Canarias och Metrópolis tagit emot sedan 2012.

Frågan tas nu upp i parlamentet sedan ett antal företag i kommunikationssektorn, MMI Canarias, Imaco, Marisma Comunicación, lämnade in ett officiellt klagomål förra sommaren till Ministeriet för Regionell Policy, Långsiktig Hållbarhet och Säkerhet.

Bara de som redan är ”inne” i systemet kan söka

Ministeriet för Turism, Kultur och Idrott kunde, efter att ha gått igenom procedurerna för upphandling, konstatera att det finns allvarliga problem i upphandlingsrutinerna som förhindrar konkurrens om kontrakten.

I korthet påpekas att upphandlingsproceduren är konstruerad på så vis att i praktiken är det bara det företag som redan haft kontrakt som rent tekniskt sett har möjlighet att söka, så därför förnyas kontrakten – näsan med automatik – år efter år med samma företag.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: