Öppnar dörren för uthyrning av privata fritidshus i turistområden på Kanarieöarna

Uthyrning av privata hem till turister är för många invånare på Kanarieöarna en viktig inkomstkälla. Foto: Hugo Ryvik

Dagens hårt kritiserade lag mot privatuthyrning av fritidshus på Kanarieöarna förbjuder uthyrning inom områden och i byggnader som är planlagda för turism. Nu öppnar turistministern, Mariate Lorenzo, för att privatuthyrning återigen bör tillåtas.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

– Hyran måste vara på ”lika villkor” som de professionella uthyrningsverksamheterna håller,  sade Lorenzo igår vid en utfrågning i det kanariska parlamentet.

Anledningen till att man vill ändra lagen är att politikerna vill  hindra att den framgångsrika modellen för turism på Kanarieöarna äventyras, sade Lorenzo.

Inte bara underjordisk ekonomi

Hon betonade också att uthyrning av semesterbostäder inte bara handlar om halv-illegal uthyrning av typen Air BnB, eftersom endast 14 procent av de bostäder som hyrs ut på Kanarieöarna ägs av privatpersoner. Därför bör uthyrning anses som företagsekonomi och måste regleras, anser hon.

Lagen om uthyrning av fritidshus infördes i maj 2015 och det arbetas nu med ett utkast för en reviderad lag. Denna kommer enligt uppgift snart att presenteras i parlamentet.

Innan förslaget kan läggas, måste det bland annat samordnas med den framtida marklagstiftningen, som läggs fram snart.

Orättvis konkurrens

En av de stora utmaningarna är, enligt Lorenzo,  att ”harmonisera” olika intressen och försöka undvika att det blir skeva konkurrensvillkor.

Detta innebär i klartext att om privata fastighetsägare får helt fritt fram att hyra ut som de vill, även om huset ligger i ett turistområde, så kommer den professionella logiindustrin att betrakta privauthyrningsarknaden som en konkurrent som inte behöver uppfylla samma krav som de själva måste uppfylla.

Viktig fråga även för skandinaver

Uthyrningsfrågan är högst relevant även för skandinaver som har investerat i eller överväger att investera i fastigheter på Kanarieöarna. Potentialla hyresintäkter under delar av året är en viktig del av finansieringen för många fastighetsköpare.

Risk för att fastboende tvingas ut

Hon påpekar också att bostäder i ökande omfattning hyrs ut till turister snarare än till lokalbefolkningen eftersom det är mer lönsamt, vilket påverkar bostadsområden.
Detta kan bidra till att driva upp hyrorna och orsaka att människor med vanliga inkomster inte längre har råd att hyra.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: