Las Palmas nya stadscykelsystem invigdes i söndags

De nya stadscyklarna i Las Palmas. Foto: Citycleta

Söndagen den 8 april invigdes det nya stadscykelsystemet med så kallade smarta cyklar, Sitycleta, officiellt i Las Palmas. Hyran är 1,50 euro per 30 minuter för dem utan abonnemang, och 2,50 för elektriska cyklar.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Det erbjuds även en årlig prenumeration på 40 euro, vilket ger obegränsad 30-minuters hyra, en månadsavgift på 20 euro och en prenumeration på 15 euro per vecka.

Om du vill använda din cykel i mer än 30 minuter kan du betala 0,50 euro för extra 30 minuter upp till två timmar, då 0,75 euro per 30 minuter. Familjerabatt är tillgängligt för årliga prenumerationer.

En nedladdningsbar gratis app för mobiltelefoner används för att hyra cyklarna.

En av anledningarna till att det kostar pengar att använda cyklarna är att det minskar vandalism, skriver Las Palmas kommun i ett pressmeddelande.

397 cyklar

375 smarta cyklar, 20 elektriska cyklar och två speciella cyklar tillgängliga för funktionshindrade. I det gamla cykelsystemet var det bara 150 vanliga cyklar.

Se demonstrationsfilm om cyklarna

Antalet hyrestationer har ökat från 13 till 30, och det är högst 400 meter mellan vardera.

Med detta har Las Palmas Spaniens mest moderna cykelsystem, enligt Mayo Hidalgo – som också informerar att stadens cykelvägar skall förlängas med 25 kilometer och kommer att täcka de viktigaste platserna i staden.

Stadscykelsystemet drivs av det offentliga företaget Sagulpa.

Om cyklarna

Cykelstationerna har soldrivna informationspaneler. Cyklarna levereras av Nextbike, som tidigare levererat till Pittsburgh, Köln, Budapest, Berlin, Bothal, New York, Miami, Tallinn och Glasgow.

Cyklarna väger 23 kilo och har sju växlar, bagagekorg fram, skärmar och sidoöverdrag på hjulen för att förhindra stänk och förankringssystem för parkering utanför stationerna.

De elektriska cyklarna har 250 watt motor och batterikapacitet mellan 60 och 120 kilometer.

Länkar

Sitycleta

Läs också

Las Palmas får nästen 50 kilometer med nya cykelstigar 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: