Att resa med hund

Foto: Inger Sultan

Foto: Inger Sultan

Många kanske tror att långresor till Kanarieöarna eller en permanent flytt till semesterparadiset betyder att man måste skiljas från sina fyrfota vänner. Faktum är att det inte alls är särskilt svårt eller dyrt att ta med sig hunden på resan. Här skriver Inger Sultan om sina erfarenheter med att ta med sig sin hund ”Mira” till Gran Canaria.

Las-Palmas-faar-sin-andre-hundepark_largeDen som reser med hund bör först ta reda på flygbolagets regler. De har nämligen olika bestämmelser, men alla kräver en IATA-godkänd bur, som ska vara stor nog för hunden att stå i. Om den är isärtagbar måste den vara ihopskruvad med ordentliga skruvar. Det är inte alla hundaffärer som har dem, så man bör se till att beställa en i god tid innan man ska resa.

Norwegian tillåter endast hund i bagageutrymme, men å andra sidan har de väldigt bra rutiner för detta. SAS tillåter hundar under 5 kilo i kabinen i särskild väska under vissa flighter, men man bör alltid kolla upp innan så att det passar med de tider man vill flyga.

Buren är ganska dyr att köpa, men det är en bra investering. Själva resan sen är inte alls dyr. Vi betalade 495 SEK för biljetten till Las Palmas och vår hund väger 6 kilo.

Innan resan måste man se till att hunden är rabiesvaccinerad och har ett pass. Den ska också avmaskas och behandlas mot loppor och fästingar hos veterinär som ska skriva och stämpla i passet. Det får inte vara äldre än 48 timmar.

Om det är en valp man reser med måste den ha fyllt 4 månader för att få komma till Kanarieöarna. Det är den tid det tar för att rabiesvaccinationen ska vara möjlig. Det kan nämligen inte göras före 12 veckors ålder och sen måste det gå 21 dagar efter vaccinationen. 

Även hundar gillar att komma bort från snön... Men skulle de sakna kylan kan man alltid åka till Pico de Las Nieves, där den här här bilden är tagen... den sjösäkraste platsen på Gran Canaria, kan man säga.

Även hundar gillar att komma bort från snön… Men skulle de sakna kylan kan man alltid åka till Pico de Las Nieves, där den här bilden är tagen… Bergstoppen är den ”snösäkraste” platsen på Gran Canaria, kan man säga. Här lagrade kanarierna is om somrarna innan det fanns kylskåp.

På Kanarieöarna vaccinerar man mot rabies varje år så se till att det finns marginal. Man kan söka information om allt det här på Jordbruksverkets hemsida.

På Gran Canaria finns hjärt/ lungmask och leptospiros och man bör gå till veterinär inom tre dagar för att vaccinera hunden mot dessa mycket farliga sjukdomar.

Vi har enbart positiva erfarenheter att ha hund i Maspalomas. Alla är vänliga och glada och vi tar med vår hund överallt. Det är lätt att knyta kontakter när man har en hund.

Vår hund heter Mira, som betyder ”titta” på spanska. 

”Mira, Mira un cordero”,  ropar alla….

Titta, titta! Ett lamm! Hola guapa!

Inger Sultan

Foto: Inger Sultan

Foto: Inger Sultan