Öregeringens president ikastad med kläderna på!

Nu har La fiesta de La Naval börjat!

I helgen började den populära fiestan La Naval i stadsdelen La Isleta i Las Palmas. La Naval är den traditionella fiesta som är mest populär bland ”icke-kanarier”, just för att den är så synlig runt stranden på Canteras.

Helgens firande dominerades av det spektakulära ”politikerbadet” ”Chapuzón” och en bejublad gratiskonsert med den världsberömda kanariska folkmusikgruppen Los Gofiones.

Foto & reportage: Leif Kempe
Text: Björn Ulfsson

El Chapuzón” är en kanarisk sed där lokala politiker får en chans att träffa sina väljare och visa sin mänskliga sida genom att delta i ett kvällsbad med kläderna på! Många kanarier tar också chansen att visa vad de tycker om vissa politiker, och ropar slagord om dem de tycker särskilt illa om. Speciellt de som inte kommer till kvällsbadet brukar få sig en skopa okvädningsord av både badare och publik!

Traditionellt ska borgmästaren i Las Palmas bada den här kvällen varje år. Men detta har inte varit fallet under de senaste åren, och lördagskvällen var inget undantag.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat! 

Paulino Rivero, den kanariska öregeringens president, var dock ingen urballare utan badade till publikens stora förtjusning!

Men även om det finns politiskt allvar med i ”El Chapuzón” så är det till största delen ett roligt, spexigt och underhållande evenemang att delta i. Inte minst är det kul att se de så kallade ”papa huevos” (fritt översatt: potatisägg) som uppträder till levande musik på stranden och på gatorna före, under och efter ”politikerbadet”. Papas Huevos är som stora kasperdockor som bärs runt av festande kanarier och ofta är de satiriska utspel om kända personer. Papas Huevos är ett vanligt inslag på många fiestor, men just första helgen av La Naval är en av de viktigaste uppträdandena för denna form av ”gatuteater”.

Under helgen gav även den kanariska folkmusikgruppen Los Gofiones ännu ett bejublat gratisuppträdande på La Isleta. Konserten var enligt Kanarielivs utsände en enorm upplevelse där både sångare och musiker utmärkte sig med myclet njutbar kanarisk musik!

Den traditionella folkfesten La Naval firas till minne avsjömännens skyddshelgon, La Virgen de la Luz (Ljusjungfrun), och är en av de äldsta fiestorna av alla de som firas i Las Palmas. Man firar även Gran Canarias seger över de engelska amiralerna Francis Drake och John Hawkins år 1595.

Ett tjugotal aktiviteter planeras inom kultur, nöje och sport under fiestan, som pågår tom den 28: oktober. Den största a alla publikattraktioner är den stora romerian genom Las Palmas gator, som drar cirka 100 000 åskådare varje år. Missa inte detta fantastiska evenemang som är mycket mer genuint kanariskt än tex Karnevalen eller De Tre Vise männens procession.


Program för nästa helg: (20-21 oktober)

Lördag den 20:e oktober:

11.00. Deltagarna i jordbruksprocessionen (”Romerian”) samlas i Catalinaparken för att göra i ordning sina vagnar.

12.00 Utställning av kanariskt hantverk på calle Tenerife.

19.00. Romerian (jordbruksprocessionen) börjar i Catalinaparken och går längs Luis Morote, Sagasta, Fuerteventura-gatan, Albareda, samt Juan Rejón y Parroquia Matríz.

23.00 Stor gatufest i området där Las Canteras övergår i La Isleta. Vid Castillo de la Luz pågår också en dans (Gran Verbena)

Lördag den 21:a oktober:

10.00 – 14.00. Aktiviteter för barn vid La Luz-kyrkan på La Isleta.

12.00 Konsert och presentation av babymodellersamt Veteranbilsutställning i Catalinaparken.

19.00. Stor religiös procession samt mässa med ”Ljusjungfrun”. Helgonbilden av La Virgen de la Luz bärs runt av hängivna katoliker på gatorna och på Canteras. Böjan vid La Luz-kyrkan på La Isleta. (Nära Columbusskeppet).

Helgens program avslutas med traditionella fyrverkerier på La Isleta.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: