Upplev sötvattensbad och mjuka, lummiga kullar i hjärtat av Gran Canaria

Camping, grillning och sötvatten vid Presa de Las Niñas

UTFLYKTER / LÄTTARE VANDRING: Trött på saltvatten och torrt ökenklimat? Sugen på att åka nånstans där det är varmt, lummigt och behagligt och där man uppleva en riktig sötvattensjö? Åk till Presa de las Niñas – där kan man grilla, campa och fiska precis som i en svensk bergsjö om sommaren. 

Text & Foto: Björn Ulfsson

Presa de Las Niñas är ett riktigt smultronställe på Gran Canaria. Beläget på den södra sidan av ön, men samtidigt en bit upp i bergen, så erbjuder området ett välkommet avbrott från de karga bergen och de saltstänkta stränderna. Vill man uppleva en utflykt där värmen och klimatet känns nästan som en svensk sommardag, så är det perfekt att åka hit till en av Gran Canarias största sötvattensreservarer!

Det finns grillplatser, ved och vackra stenbord att äta vid. För den som vill campa är det tillåtet att slå upp tält här, och det finns toaletter och vatten i kranar gratis. På helgerna finns dessutom en liten servering från en lastbil där man kan köpa glass, korv och hamburgare.

Ladda batterierna genom att gå på riktigt grönt gräs mitt i vintern

Tack vare sitt läge, bara någon halvtimmes bilresa upp i bergen från Puerto de Mogan, så har området en behagligt varm temperatur nära den solstekta Baranco de Mogan. Samtidigt, tack vare den stora mängden sötvatten i området och den höga luftfuktigheten, så är växtligheten lummig och fuktig, nästan som i en svensk skog efter ett duggregn. Upplev den speciella känslan att gå på fuktigt, lent gräs i den sanka marken runt sjön! Få platser på Gran Canaria har den här unika kombinationen av hög värme och samtidigt fuktig och lummig växtlighet.

Sötvattenreserv blev fiskesjö

”Sjön” är egentligen en damm, men den är tillräckligt gammal att ha utvecklat sitt eget ekosystem och många kanarier fiskar med handredskap i dammen, precis som vi svenskar gör i våra egna sjöar. Här finns också lätta vandringsleder runt området.

Strängt badförbud:

Undvik farliga strömmar och den förrädiska leran

Obs! Det kan vara farligt att bada i kanariska dammar, speciellt om man går ned i den mjuka leran. Enligt uppgift har flera personer drunknat när de sjunkit ner i leran, som uppför sig som kvickksand. Bada bara vid klippor, och simma aldrig långt ut, då vattennivåerna kan förändras mycket snabbt. Rådfråga helst en lokalbo om det är säkert att bada där du är, och just vid det tillfället.

Lugnt på veckodagar, fest på helger

Området är ofta fullt av festande kanarier under helgerna, så den som vill ha lugn och ro gör kanske bäst i att åka dit under en veckodag. Fredag och lördag kväll brukar det samlas mycket lokalbor vid grillplatserna, och då kan det bli lite högljutt med skratt och sån tll sent på nätterna. Samtidigt är det ett fint sätt att uppleva äkta kanarisk kultur, om man inte har något emot folk som spelar gitarr och skränar på medhavda bergssprängare vid lägerelden!

Lätt att hitta från Pueblo Mogan eller Artenara

Åk upp enklast genom att köra till Puerto de Mogan, sen vidare upp i dalen mot gamla Mogan, dvs Pueblo Mogan. Åk igenom byn och fortsätt upp i bergen ca tio minuter. Kör sen av till höger vid den lilla avtagsvägen mot Artenera. När dammen syns uppe på höjden, så passa på för snart kommer det en skylt med texten ”Zona Recreativa”. Sakta då ned något för inom kort kommer en ganska tvär avtagsväg in till höger ner mot parkeringen.

Man kan också köra från Artenara. Efter Artenara, kör mot Mogan. Vägen är smal, krokig och mycket vacker. Kör försiktigt!

Text & Foto: Björn Ulfsson


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: