Luciafirandet i Santa Lucia och på Skandinaviska klubben i Las Palmas.

18-åriga Sophia blev Norrbottens Lucia på Gran Canaria

Just nu firas Lucia runt om på Gran Canaria på både svenskt och kanariskt vis. I fredags kröntes turistkyrkans Lucia med konsert i Las Palmas, och idag deltar Norrbottens Lucia Sophia Öhman i det kanariska Lucia-firandet i bergsbyn Santa Lucia de Tirajana.

Foto: Eija Dunder

Sophia Öhman (bilden till vänster( är 18 år och kommer från Södra Sundrbyn utanför Luleå. Hon studerar sista året på idrottsprogrammet men kommer att utbilda sig till civilingengör eller forskare inom medicin ooch sjukvård. I torsdags kröntes Sophia i Templo Eucomenico i Playa Inglés. Idag deltar hon i det kanariska Luciafiranadet i Santa Lucia de Tirajana.

Luciafirandet i Santa Lucia de Tirajana har flerhundraåriga traditioner, och härstammar naturligtvis från det ursprungliga katolska helgonet Lucia från Syracusa i det gamla Romarriket. Men det svenska deltagandet i Gran Canarias Lussefirande har också gamla anor. Norrbotten har nämligen skickat ner en Lucia för att representera Sverige på Gran Canaria i 43 år! Det var den svenske kaptenen Mosberg som i mitten på 60-talet kom körande upp till Santa Lucia de Tirajana men blev stoppad av en vägavspärrning. Till slut hamnade han på El Castillo, det nuvarande muséet i Santa Lucia. Där träffade han Vicente Sanchéz Araña, och de två började prata om svenska och kanariska Lucia-traditioner. Där föddes det svenska utbytet mellan Norrbotten och Gran Canaria! Den stiftelse som bildades, dvs Patronato Reina de la Luz (Ljusdrottningens stiftlese) drivs idag vidare av grundarens son, Tomas Sanchéz.

 

.
Lucian Sophia från Sverige mötte kanariska lucian Vidina i Santa Lucia

Foto: Inger Hjelm / Text: Gunnar Forsberg

Återigen har en svensk flicka ”lussat” på Gran Canaria. I år var det 18-åriga Sophia Öhman från Norrbotten som fick besöka Santa Lucia de Tirajana och gå i det traditionella katolska luciatåget tillsammans med unga kanariska lucian Vidina Sosa Toledo.

Den 13 december firar hela det lilla bergsbyn Santa Lucia de Tirajana sitt helgon, Ljusets madonna, och ca. 30 000 människor ”invaderar” varje år det lilla samhället denna dag. Efter sedvanlig vandring genom samhället inbjöd Luciageneralen Tomas Sanchez en utvald skara till sin restaurang för att med utsökt mat fira de båda Luciorna. Tomas Sanchez berättade att det var hans far, Vicente Sanchez, som startade denna tradition 1964, då han av en tillfällighet träffade en svensk som sökte sig fram till samhället. Från och med det året har det varit ett fint utbyte mellan Sverige och Gran Canaria varje 13 december.

Cada 13 de diciembre se festeja la virgen de Santa Lucia, la patrona de la luz, y normalmente acuden 30 000 personas un día como este.

Después de la caminata por la calle principal el cortejo se dirigió al restaurante de don Tomás Sánchez, donde las dos Lucias Josefin y Laura Lucia López León fueron fotografiadas en la mesa redonda principal del restaurante. Don Tomás Sánchez relató sobre como su padre Vicente Sánchez inició esta tradición en el año 1964 y desde entonces se ha festejado la Lucia en este pueblo.

Klicka HÄR för att se Santa Luciabildspelet i storformat!

Por imágenes de Lucia en Gran Canaria, pulse aquí!

.Lusse, julbasar och spritlotteri på SKK

Foto: Lars Mässing och Miro Prochazka

Redan vid tiotiden på morgonen kom Lucia till Skandinaviska Klubben i Las Palmas. Och efter att ”Ljusdrottningen” skridit ut bröt stora Julbasaren ut!

Julbasaren innehöll en rad olika roliga aktiviteter som tombola, vin och sprit-lotteri samt naturligtvis också försäljning av hemlagad mat. Man kunde välja på massor av god julmat som vörtbröd, mjuka kakor, pajer, Janssons Frestelse, marmelad, hjortronsylt, lingonsylt, rödlökschutney, syltad pumpa, knäck och senap. Naturligtvis serverades också kaffe, glögg, lussekatter och kakor. Till de som stannade över lunchen sererades en härlig julkorv med hemlagat potatismos.

Klicka HÄR för att se klubb-bildspelet i storformat!

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: