Ett modernt musikpalats på stranden


Ett besök på Auditorio Alfredo Kraus


Det är drygt elva år sedan auditoriet Alfredo Kraus invigdes och denna imponerande byggnad har verkligen vunnit en plats i hjärtat bland alla musikälskare.

Text: Karin Bertilsson / Skandinaviska Klubben i Las Palmas
Foto: Leif Kempe

Både på utsidan av byggnaden och inomhus finns det mängder av intressanta detaljer och utsmyckningar. Arkitekten Oscar Tusquets har gjort en unik byggnad vid havet och skulptören Juan Bordes har skapat dekorativa varelser från havet som gör att man tycker sig nästan vara ute på revet.

Auditoriet används också för kongresser och är utrustat med den allra modernaste tekniken. I mars ordnade Skandinaviska Klubbens Karin Bertilsson en guidad visning på auditoriet.

Las Palmas Stad planerade ursprungligen att bygga auditoriet i den delen av stranden som kallas La Puntilla (mot halvön La Isleta) men befolkningen protesterade och ville att man skulle hitta en lämpligare plats. Slutligen fastnade man för platsen vid El Rincon som denna del kallas.

Auditoriet har gjort att hela stadsdelen Guanarteme håller på att ändra karaktär. Tidigare var detta en stadsdel med enkla hus som arbetarfamiljer byggde för länge sedanmen nu har hela kvarter rivits för att ge plats åt en bredare strandpromenad och lyxiga moderna bostadshus.

 

Inom en snar framtid kommer det också att byggas en park (El Parque de la Musica) strax intill i El Barranco de Tamaraceite. Det var arkitekten José Miguel Alonso Fernández-Aceytuno som tillsammans med sina medarbetare hittade den här platsen.

En naturlig plats för musikupplevelser

Det var på uppdrag av AMA ( Asociación de Musica Actual de G.C.) som de letade efter en plats där man kan ha utomhuskonserter utan att störa de som bor intill. I flodfåran bildas en naturlig amfiteater och det finns gott om plats för parkering etc.

Intill Auditoriet finner vi statyn av Alfredo Kraus. Skulptören heter Victor Ochoa Sierra och kommer från Madrid. Statyn av den popular tenoren ärgjord i brons och mäter 8,45 m.

Auditoriet Alfredo Kraus är ritat av arkitekten Oscar Tusquets från Barcelona. Han har här samarbetat med Carlos Diaz och Marcos Roger och Agustin Juarez. Sedan man hade gjort det första projektet tog det 14 år innan auditoriet stod färdigt. Invigningen var den 5 december 1997.

En konserthall tillägnad havet

Stenen kommer från Tindaya på Fuerteventura och man har använt slipad och oslipad sten för att ge djup åt byggnaden. Snickeriarbetena är en hyllning till de kanariska snickarna. Den kända akustikfysikern Lothar Cremers hjälpte till med att få den rätta akustiken i den stora salen, La Sala Sinfonica.

 

Skulptören Juan Bordes från Las Palmas de G.C. har format varelser från havet som dyker upp lite här och där runt om hela auditoriet och inomhus. Han har skapat vad han själv kallar ”en symbolisk havsteater”.

Interiören är fylld av dessa symboliska detaljer. Den stora entren är byggd som ett skepp och det finns en trappa målad i blått. Ju längre ned man kommer blir väggarna mörkare och det finns fiskar i keramik på väggarna. Inne i den stora konsertsalen finner vi vackra träsnitt av Juan Bordes som symboliserar likheterna mellan Lido vid Venecia och revet här, La Barra.

Kongressverksamheten bästa mjölkkon

Trots att man har så många olika kulturella arrangemang är det kongressverksamheten som ger de största inkomsterna. Under de första åren fick man också vissa subventioner från de kanariska myndigheterna. Det är en stiftelse som driver hela verksamheten och El Ayuntamiento de Las Palmas de G.C. och El Cabildo har representanter med i styrelseorganet.

Unikt kvalitetsintyg försäkrar en bra upplevelse

Auditoriet Alfredo Kraus har fått kvalitetsintyget AENOR ISO 9001.2000 och det är endastfem konserthus och kongresslokaler i Spanien som har denna kvalitetsbeteckning.

Intill har man byggt lokaler där musiker och sångkörer kan öva och administrationen för Auditoriet och Las Palmas Filarmoniska Orkester har också sina kontor här. Det finns dessutom mindre konsertsalar och utrymmen som kan hyras av allmänheten för utställningar mm.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Karin Bertilsson


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: