Marknadsutflykt.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!
Marknadsbesök med bergstur

Foto: Leif Kempe
Text: Kalle Hindorff
Kalle Hindorff med särbo Margaretha flydde den Svenska vintern genom att köpa varsin flygstol till Gran Canaria. Här är hans kåseri om resan till ”den lyckliga ön”.

Våran bussiga kontakt i Las Palmas Leif, hade ordnat en lägenhet åt oss i närheten av Catalinaparken. Redan nästa morgon blev vi erbjudna att få följa Leif o några av hans vänner Lasse o Maggan, Rolf o Ewa på marknaden i Telde.

Dagen började med en indikation på ett för utflykt gynnsamt väder, +17 och sol redan kl 9.00, nästan ofattbart för oss som lämnade ett soligt Leksand ett par dar före med minus 25 grader. Kan det vara samma sol ???? Alla var på plats när biluthyraren kom med en minibuss, som vi genast kände igen som den Peugeot som tog oss Gran Canaria runt förra året, bucklan var intakt på bakskärmen, några nya skrapmärken hade dock tillkommit, men i övrigt verkade fordonet vara redo att än en gång hjälpa oss att upptäcka nya platser på ön.

Rolf blev utsedd till förare, medan Leif som bott i Las Palmas i tolv vintrar och åkt runt på de flesta vägar på ön med sin kamera, blev den självskrivne kartläsaren. Rolf var lite tveksam till att ge sig upp i bergen eftersom han var debutant som chaufför på “Peugeoten“, så det skulle bli en lugn resa till marknaden i Telde. Resan gick söderut genom Las Palmas. Båtintresserade Lasse informerade om att vid hamnen låg den Svenska Marinens skonert Gladan, och som vanligt så var det ett tjugotal fartyg som väntade på att få komma in till hamnen. Färden gick vidare in genom en tunnel mot Telde.

Väl framme vid marknaden stod en man och visade med hela kroppen var det var bäst att parkera “Peugeot:en“. Efter att den ivrige p-vakten fått två euro så var det bara att gå över gatan till marknaden där vi välkomnades av högljuda marknadsförare, en euro för allt på bordet, ropade en spanjor med en röst som gett ett tämligen högt utslag på en decibelmätare.

Det verkade som vi var de enda utlänningarna, priserna var låga, Margaretha fick ett par fina tofflor för samma pris som Leif erlade för parkeringen. Solen sken och det var lagom varmt, vilket bidrog till en trivsam tillvaro bland alla marknadsstånden. Efter en timme gick vi ner till en park ( Parque de San Juan ) med frodig växtlighet kaktusar i mängd av olika sorter, bananträd med stora hängande bananklasar och allsköns blomster i den välskötta och prydliga parken. Ett utsiktstorn som Margaretha tyckte såg ut som ett i Dalarna vanligt förekommande älgpass.

Medhavd matsäck konsumerades på parkbänkarna. Fem getter och två strutsar ingick också i parkens inventarier, strutsarna en hane o en hona visade klart mänskliga drag genom att flörta och pussas genom ett nät som skiljde dem åt. Telde ligger på vägen upp mot bergen. För Rolf som vandrar i bergen minst en gång i veckan, gjorde sig bergabstinensen gällande, att vara så nära bergen och inte få uppleva känslan blev för mycket för Rolf, som drog upp de mest hänförande berättelser om den magnifika utsikten en bit upp i bergen o i det här fina vädret, så var det närmast kriminellt att inte ta chansen.

Självklart smittade Rolfs positiva inställning på oss andra, så resan gick nu upp i bergen med fantastisk utsikt och långt ner i dalarna låg det hus till synes utslängda huller om buller, man kan ju undra hur de boende där kan ta sig till jobbet. Mandelträden efter vägen stod redan i blom vilket enligt Leif var ovanligt tidigt. Vi började förstå vad Rolf menade, det är ju inte varje dag som man har sådana här vyer framför sig. När vi var på väg ned ville Ewa att vi skulle stanna vid närmaste stad, så att vi kvinnor kan gå och titta i affärer, något som Rolf svarade jakande på, förresten så kunde nog Ewa få vad hon ville, i den positiva sinnesstämning som Rolf befann sig.

Väl nere vid närmaste välbesökta stad som var San Mateo och vi till slut hittat en parkering, rusade de tre shoppingsugna kvinnorna ur bilen och försvann, snacka om uppdämt behov, medan vi manspersoner koncentrerade oss på att låsa dörrarna på” Peugeoten“, vilket inte var så lätt, till slut listade Leif ut i vilken ordning dörrarna skulle låsas. Det verkade som “Peugeoten” bara litade på Leif, men så har de haft ett flerårigt förhållande och känner varandra väl.

Leif och Rolf var väl bevandrade i staden och visste var affärsgatan var, men eftersom dörrarna till “Peugeoten” trilskades, så hann de inte tala om det för de köpsugna damerna som gick helt vilse. Efter en kvart fick Lasse ett SOS-meddelande från Maggan, som befann sig med sina väninnor i ett parkeringshus och bad om hämtning. När ordningen var återställd och alla var tillsammans igen så var de tidigare så köplystna damerna bara sugna på kaffe o en rejäl konjak därtill. Lasses telefon ringde igen, det var några bekanta som var på väg till Antonios krog på andra sidan berget, Antonio är en superkändis här på ön, för sin medverkan i Lasse Åbergs film “Sällskapsresan“.

Nu fick Rolf än en gång köra upp bland bergen, vilket han inte hade något emot, utan tvärtom, vederbörande mådde som en prins. Vid ett par tillfällen så hoppade Peugeoten till i en backe, nu kom Du för nära kanten anmärkte Leif, nädå det var bara några tjälskott svarade Rolf.

I en skarp kurva högt uppe, möttes vi av en färggrann tupp med eget harem av hönor i släptåg, några getter gick också lösa vid de marknadsstånd som man sålde glass, godis och div. krimskrams.

Typisk “turistfälla” sa Maggan Väl framme vid restaurangen som låg på över 1000 m höjd i Tejeda, blev vi välkomnad av Antonio, som pratade flytande svenska. De fyra bekanta som telefonledes meddelat oss, var de tänkt avnjuta sin lunch, satt redan bänkade, när vi kom, så Antonio fixade snabbt ett långbord med plats för 11 pers. Efter att ha fått mat till allas belåtenhet och trevlig samvaro så började nedstigningen vilket inte var så enkelt med vägar både hit o dit.

Kartläsare Leif fick verkligen hålla fokus både på kartan o vägen, inte första men andra till höger och sen tredje till vänster, första höger i rondellen. Rolf får fullt godkänt för sin debut som bergsbestigare med Peugeoten. Solhatten av för Peugeoten som återigen visade prov på mod uthållighet och styrka. Det fina vädret bidrog också till att vi fick uppleva en minnesvärd dag.


Kommentera

%d bloggare gillar detta: