Fakta om Kanarieöarna

Visste du detta om Kanarieöarna?

Gran Canaria ingår i en ögrupp, som ligger strax utanför den afrikanska västkusten. Avståndet till den afrikanska kontinenten från Gran Canaria är ca.115 km.

Ögruppen består av åtta bebodda öar och fem mindre, som är belägna i närheten av den lilla ön Graciosa. Rent geografiskt tillhör gruppen Afrika, men öarna ingår som en del av den spanska staten.

Den östra delen av Kanarieöarna består av öarna Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote och Graciosa med småöarna Alegranza, Lobos, Montaña Clara , Roque del Este och Roque del Oeste. De bildar tillsammans provinsen Las Palmas. De västra öarna bildar provinsen Santa Cruz de Tenerife och består av öarna Tenerife, La Palma, La Gomera och El Hierro.

Källa: www.Canaria.nu

Ursprung

Det finns många olika meningar bland forskarna om tillkomsten av ögruppen Kanarieöarna. Vissa teorier, som härstammar från urtid, gör gällande att ögruppen skulle utgöra rester av den sjunkna kontinenten Atlantis medan andra, litet modernare och vetenskapliga, gör gällande att Gran Canaria steg upp ur världshavet för ca 14 miljoner år sedan.

Även en amatör kan se att berggrunden är vulkanisk och det troliga är att alla öarna uppstått vid vulkanutbrott – dock inte vid samma tid.

Redan de gamla grekerna har i sina efterlämnade verk beskrivit ”De lyckliga öarna”. Det är ett uttryck, som ofta används i beskrivningen av öarna i Atlanten, bl.a. beroende på att de har ett behagligt klimat och frodig växtlighet. Den grekiske filosofen Plato, som beskrivit Atlantis öde när det sjönk i världshavet, har genom världshistorien hållit många forskare sysselsatta med sina teorier.

Det är väl också för de flesta bekant att Spaniens högsta bergstopp El Teide ligger på Tenerife och mäter mer än 3 718 m i höjd.

La Palma, som är en av de mindre öarna, ligger världens största krater (Caldera de Taburiente) med en diameter på 9 km och ett djup på 707 m.

Som besökare på Kanarieöarna har man lätt att ansluta sig till vulkanteorin när man ser alla höga toppar på öarna. På Gran Canaria, som är en ganska liten ö med bara 200 km omkrets finns toppar, som kan mäta sig i höjd med de högsta fjälltopparna i Sverige. Hela ön är uppdelad – som bitarna i en tårta – med djupa raviner, som sträcker sig från öns centrum ut till kusten. Det bildar också naturliga avgränsningar för de olika kommunerna på ön.

Världens bästa klimat

Gran Canaria har ett enastående klimat, vilket är huvudorsaken till att det blivit svenska folkets största semestermål. Enligt vetenskapliga utredningar har Las Palmas det bästa klimatet i världen. Någon kan kanske invända att Florida, Bahamas, Thailand, m.fl. andra platser också har fint klimat, men ingen kan tävla med Gran Canaria om man mäter över alla fyra årstiderna.

Temperaturen varierar mellan ca +25 grader på sommaren och +12 grader som kallast på vintern. Det regnar inte så ofta på Gran Canaria. Man räknar inte med fler än ca 70 regndagar på ett helt år – snarare färre. Golfströmmen och de nordvästliga vindarna bidrar till komforten.

Ibland kan dock vinden vända och under några dagar föra in en något varmare luftström från Sahara. Då kommer också ett fint sandmoln in över öarna. Detta kallas kalima eller sirocco.
Det man inte behöver frukta är kraftigare slagregn eller våldsamma stormar.

Fyra klimatzoner

Trots att Gran Canaria är en relativt liten ö kan klimatet variera kraftigt och man kan urskilja fyra olika klimatzoner. På öns höga höjder kan man vandra i vackra tallskogar som påminner om den svenska naturen. Skillnaden är att den kanariska tallen har betydligt längre barr än de svenska furorna. Längst ner i söder (Maspalomas) råder rent ökenklimat med sanddyner och därtill hörande inslag av åsnor och kameler.

Det är lätt att vara bonde på Gran Canaria. Jorden är mycket bördig och värmen gör att allt växer fort bara det får vatten. Genom att det regnar så sällan är det bondens största bekymmer. När man åker runt på ön kan man se att man sår och skördar året runt. Färsk potatis finns alltid att få. F.ö. är det tomater och bananer som är de framträdande odlingarna. Handelsträdgårdar finns det gott om, som även levererar plantor till odlare på fastlandet. En av Gran Canarias största blomsterodlingar ägs av en svensk. Utöver de vanliga grönsakerna och frukterna, som ingår i hushållet, odlas mango, papaya, avokado, mandel, m.m.


Kommentera

%d bloggare gillar detta: