Ön EL HIERRO mullrar

218 år efter det senast noterade vulkanenutbrottet på El Hierro-ön har den börjat vakna upp igen ur sin slummer. 
Det är en serie indikatorer som föregår vulkanutbrott och manifesteras på ön alltmer med medelmåttig styrka och intensitet.

Det hela började den 19 juli. Från detta datum har seismograferna på National Geographic Institute (IGN) börjat att spela in ”onormal” seismisk aktivitet på El HIERRO.  Först fick det inte så stor betydelse, men frekvensen av chocker och mätningar av rörelserna ökade på Richterskalan, som har lett forskarna till att fundera över möjligheten av nytt vulkanutbrott.
Bara sedan den19 juli till den 24 september 2011 har det varit 7852 skakningar istället för de vanliga på El Hierro, som brukar vara tio eller tolv per år. Dessutom har de senare kommit upp till treaRichterskalan och märkts bland befolkningen.
Fenomenet, som är associerad med en process av magmaintrång på ett djup av 12 kilometer under ytan på ön, kom inte ensamt. De senaste dagarna har det skett en liten förändring av marken, mellan 20 och 25 millimeter, vilket är en annan indikator före ett vulkanutbrott.
Med hänsyn till ökade utsläpp av växthusgaser, CO2. vilket är en tredje faktor att ta hänsyn till, övervakas nu allt noga, säger generaldirektör för säkerheten i den provisoriska regeringen på Kanarieöarna, Juan Manuel Santana.

Den regionala regeringen har meddelat ”att det finns 10% sannolikhet för ett nytt vulkanutbrott”. En sak som matchar vetenskaplig koordination för Seismiska Institutet på Kanarieöarna, säger Nemesio Perezr:  ”Nu har vi en avvikande seismisk aktivitet, ett register över markens deformation som också är betydande, men utsläppsnivåer och andra observerbara tecken ökar sannolikheten att denna process avslutas med ett eruptivt fenomen. Just nu är sannolikheten liten, men betydande ”, säger Perez.
För att undvika risker har Kanarieöarnas regering redan förberett sig för den seismiska faran och flaggar med färgen GULT i stället för GRÖNT, vilket ger möjlighet att i förväg varna och få större kontroll över utvecklingen.

Ur tidningen Canarias7 / Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: