El Hierro: Experter tror att vulkanen minskar i styrka

VULKANSLAGG i HAVET

Verksamheten i vattnet vid vulkanutbrottet på ön El Hierro har minskat och även om experterna är kloka har de hävdat att det verkar som om utbrottsprocessen har förlorat kraft.
Carmen López, (Nationella Geografiska Institutet) och Joan Martín, National Research Council, förklarade vid en presskonferens, att det är sannolikt att denna eruptiva fas avslutas och nu återstår det att bevisa att parametrar såsom tremor (mullringar), vilket minskat efterhand, och seismiska aktivitetens styrka och deformationen av ön stabiliserats och i vissa områden även minskat.
López förklarade att det är ändå viktigt fortsätta att övervaka situationen tills det blir normala värden igen.
Fortfarande märks signaler av utbrott och tremor, sa López, och insisterar på att övervakningen ska upprätthållas.
CSIC forskare förklarade att basala prover har samlats in, vilket visar att det fanns ett utbrott, som troligtvis var den första på runt tusen meters djup, med effekter som bubblande lava i vattnet kring området.
Man kan inte bedöma om detta sista kan vara i dagar, veckor eller några månader, och manade till försiktighet eftersom det kan fortsätta under en tid.
Carmen López var försiktig med sina uppgifter om att processen tappar styrka och kan inte sätta en tidsgräns, och Joan Martín sa att det verkar som om trenden är slut, men båda insisterade på behovet av fortsatt vaksamhet.
Carmen López menar om den marina återhämtningen kommer att ske men att magma, vulkaniskt materiel, kommer att ligga kvar på botten, medan det i havet, som utbrottet orsakat, kommer att lösas upp.
Joan Martin sade att biologer kommer att vilja återvinna det som flyter, men var ändå optimistisk, för även med den negativa effekten, som varit kort, på lång sikt kommer havet återhämta sig, för där går det mycket snabbare än på land.

Ur Canarias7 / Kanarielivs red. Gunnar Forsberg


Kommentera

%d bloggare gillar detta: