Nya grottor hittade på Gran Canaria

I Arcos de Coronadero i Amurgamassivet, har en rastlös grottforskare, Pablo Guedes, hittat massor av strukturer som liknar de gamla begravningsgrottorna på Kanarieöarna, och som nu måste fastställas av experter.

En av grottorna i Arcos de Coronadero , som kan ha haft

Arco del Coronadero

begravningsanvändning av de tidiga invånarna i AmurgamassivetSan Bartolome de Tirajana, har blivit aktuell igen.

Bilder och data från flera grottor som ligger i detta svåråtkomliga område, högt i Amurgamassivet, har utsetts av Cabildo på Gran Canaria till det historiska arvet,  för att försöka avgöra hur Aboriginernas begravningsstrukturer var.
Författaren och forskaren, Pablo Guedes säger, att  ”det är strukturer som består av stenmurar och grottor i närheten av Arco de Coronadero i mitten av Barranco Hondo.”

Guedes indikerar att dessa strukturer är s.k. solapón, ett slags vackert stenigt område. Vid ingången har man ”hittat växtrester som kan tillhöra kåpan på en mumieliknande kanarie.” Hans hypotes är att de är begravningsgrottor.
En av dem, enligt Guedes ”, har ett litet entréhål på cirka 1 meter gånger 50 centimeter, som ligger cirka två meter över marken.

Ovanför sticker det ut en solapón, en slags skyddsskärm med flera stenar ordnade i vad som måste ha varit ett skydd vid regn.
Inuti har man hittat växtrester samt bindor som kan ha använts då man behandlade lindade sina döda.
Alla data och bilder tagna vid tiden för upptäckten har skickats till kommunens kulturarvsmuseum för att studera det mer på djupet, ”eftersom min kunskap är inte en exakt vetenskap och är nödvändigt för bekräftelse av den tekniska rapporten ansvariga ”, säger Guedes.

Dock insisterar han att de element som hittats ”på alla punkter ser ut som att det har varit en begravningsgrotta, både för hur den ser ut som för resterna man funnit på den här platsen”, tillägger han.
Kanarielivs kommentar:  Vår ö utforskas kontinuerligt och man finner fler och fler bevis för att det funnits liv ganska länge här.
Ur Canarias7 / Gunnar Forsberg 


Kommentera

%d bloggare gillar detta: