Klassiska Italien Del 2. Venedig

Här kommer Leifs andra fotoreportage från bussresan till Italien.
Som vanligt mycket intressanta bilder och texterna är från resebyråns program. 

Venedig
Efter frukost ägnar vi hela dagen åt, kanalernas och gondolernas stad Venedig. Vi besöker bland annat Markusplatsen med den fantastiska Markuskyrkan. Kyrkan vars fullständiga namn är Basilica di San Marco de Venezia är byggd i bysantisk stil och utsmyckad med mängder av guld. Strax intill står klocktornet, den nästan hundra meter höga
Kampanilen. I Venedig finns även de kända Suckarnas Bro och Rialtobron över Canal Grande. En båttur på kanalerna ingår naturligtvis. Middag
på kvällen.

Suckarnas Bro

När du ser bilderna blir upplevelsen som om du vore på plats. Alla som har varit i Venedig vet att det är lite grått, tusentals duvor på San Marcosplatsen skitar ner (ursäkta uttrycket) på piazzan, folkvimmel över allt, båtarna kommer och går, gondolerna med sina ”kaptener” gondoljärerna?

Här en text ur en Venedigsida:
Reser du till Venedig är det nästan ett måste att ta en tur i en Gondol. Venedig eller Venezia som Italienarna själva säger är känd som staden på vattnet. En oerhört vacker och unik plats som totalt saknar motstycke i resten utav världen. Lika kända och vackra är Venedigs farkoster Gondolerna. Eftersom hela staden är helt omringad av vatten och vägnätet består till stor del av kanaler istället för gator har biltrafiken ersatts av båttrafik. Det gör att Venedig är en förtrollande vacker stad och att dess innevånare och besökare ständigt lever i och med vatten.

San Marcos kyrka

Gondolen är kanske Venedigs mest kända symbol och ett romantiskt sätt att ta sig fram. Tänk dig att ljudlöst glida fram i den specialkonstruerade båten på kanalerna mellan de vackra husen och känna historiens vingslag. Det hänger tvätt på tork mellan husen och hela upplevelsen känns nästan som taget ur en gammal film. En gondol är elva meter lång och ett måste att prova vid ett besök i Venedig. Totalt finns det runt 400 gondoler i staden, ett färdmedel som har funnits i närmare tusen år. Föraren av gondolen som kallas gondoljären är tidsenligt klädd med svart och vitrandig tröja, bandkantad hatt och styr tack vare Gondolens konstruktion med bara en åra. I Venedig tillåts ingen biltrafik utan människor åker gondol eller någon annan form av båt eller promenerar runt. Till och med polis, ambulans och brandkår tar sig fram på detta sätt.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.
Text: Gunnar Forsberg Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.

%d bloggare gillar detta: