Klassiska Italien del 5. Rom och Pompeji

Nu har Leif, Ingemar och Gunilla anlänt till ROM och senare till Pompeji på väg till Sorrento.
Klassiska Italien, betyder att resenärerna besöker väl kända platser och får beskåda platser som är tusentals år gamla.

Dagsbeskrivningen är:
Dag 7. Rom
Dagen till fri disposition. Vi tittade bl.a. på Viktor Emanuelmonumentet (”Bröllopstårtan”), Forum Romanum, Colosseum, Kyrkan Santa Maria dei Monti, Kyrkan Sant´Lgnazio m.m.

Colosseum

Colosseum

Dag 8. Rom – via Pompeji – Sorrento
Under resdagen till Sorrento gör vi ett besök i Pompeji söder om Neapel. Staden låg vid foten av Vesuvius och förstördes år 79 e Kr då den begravdes under aska och lava då vulkanen fick ett förödande utbrott. Idag kan man se framgrävda hus och tempel. Entré tillkommer, 13 euro (gratis för pensionärer över 65 år). På Sorrentohalvön bor vi på Majestic Palace i Sant ´Agnello. Middag på hotellet.

Byggandet av Colosseum inleddes år 72. Den valda platsen var ett platt område på botten av en låg dal mellan Caelius, Esquiline och Palatinen. Under 100-talet f.Kr. var området tätbefolkat. Det ödelades vid den stora branden i Rom år 64, därefter beslagtog Nero det mesta av området för personligt bruk.

Bröllopstårtan (kallad)


Han byggde
Neros gyllene hus på platsen och anlade en konstgjord sjö omgiven av paviljonger och trädgårdar. Aqua Claudia byggdes ut för att försörja området med vatten och den gigantiska bronsstatyn av Nero sattes upp vid ingången.
Området förvandlades under Vespasianus och hans efterträdares tid, statyn bevarades, men det mesta av Neros gyllene hus revs. Sjön dränerades och marken användes för att bygga Colosseum. Gladiatorskolor och andra försörjningsbyggnader uppfördes i närheten.
Beslutet att bygga Colosseum kan ses som en populistisk gest genom att ge tillbaka marken som Nero beslagtagit till folket. I motsats till andra amfiteatrar, som lokaliserades i utkanten av städerna, anlades Collosseum i centrum, både bokstavligen och symboliskt, i Roms hjärta.

Resan fortsäter i Italien, så vi kommer säkert att få veta mera om Rom och Italien.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.
Text: Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe


Kommentera

%d bloggare gillar detta: