Las Palmas, Atlantens mysigaste stad

LAS CANTERAS, viken

Las Palmas är ingen turisthåla, utan en promenadvänlig spansk stad med coola barer, mysiga restauranger och Europas kanske härligaste stadsstrand.

Man behöver inte vara länge i Las Palmas för att förstå att stadens rykte om att vara ett charterghetto, är överdrivet för att inte säga helt felaktigt.
Las Palmas är Spaniens sjunde största stad med allt det utbud av butiker, restauranger, kaféer, varuhus och barer som drygt 400 000 människor kräver.

Turisterna märks knappast. Går man och äter på till exempel Restaurante Casa Montesdeoca i La Vegueta, Las Palmas gamla stadsdel, så kanske svenska och tyska hörs vid några av borden, men kommer man runt elva på kvällen så domineras stället av spanjorer. Hit kommer de uppklädda och förväntansfulla. Konversationen smattrar fram, som sig bör i Spanien.

Retrokänsla

Dessutom vilar en cool retrokänsla över staden. En stadspromenad tar en förbi kolonial arkitektur, hypervassa futuristiska byggnader och en hel del byggnader med läcker 60- och 70-talskänsla. Kolla in raderna av hotell utmed den inre delen av Las Canteras-stranden. En arkitektstudent skulle inspirationsplåta direkt.
Känslan blir ännu bättre av att staden även är full av tidlösa små tapasbarer med torkad skinka hängande i taket som spartanska Bochinche Los Jamones, en välbesökt kvartersbar i närheten av just Las Canteras. Skinka, oliver och manchego-ost på tallriken. Och en caña, ett litet glas öl till, och lyckan är fulländad.

Testa ett café

Efter nån dag upptäcker man även Las Palmas lilla kvartersliv.
Det doftar från bageriet, det slamrar från sopbilarna, frisersalongen öppnar för dagen, till supermercadon anländer dagstidningarna och där inhandlas brödet, skinkan, osten och frukten. Stanna gärna till på ett kafé för en ”café con leche”, en färskpressad apelsinjos och en bunt churros, friterade munklängder.
Ett Las Palmas-måste är att ta en drink på Hotell Santa Catalinas vackra lobby i sekelskiftsarkitektur (hotellet finns med i Fritidsresors hotellutbud). Den har förmodligen sett allt: kungligheter, kändisar, modeller och artister, men även seglare i väntan på passadvindarna och gäster på väg att prova lyckan på casinot.

Latinsk atmosfär

Uppklädda spanjorskor med höga klackar, cigarrökande spanjorer och kypare i svartvitt. Här checkar man in för en dos snobbig latinsk atmosfär.
Så satsa på Las Palmas. Staden är Atlantens bortglömda skatt. En pulserande storstad fylld av tre doser spanskt storsstadliv och en dos latinamerikansk kultur.

Saxat ur tidn. Expressen, Nordiska Tidningsbolaget, Gunnar Forsberg


Kommentarer

  1. Håkan skriver:

    En liten lustig detalj i sammanhanget: jag drar mig till minnes att jag såg exakt samma artikel (kanske har smärre justeringar gjorts) i Expressen online för ungefär 5 år sedan! Så tidningen tillämpar tydligen återvinning! Vilket ju inte gör det positiva inehållet mindre giltigt :)

    Håkan