Spanien i OS, London

SPANIENS FANBÄRARE

Hela 215 cm långe Pau Gasol, basketstjärna, var fanbärare vid den spanska inmarschen under den pampiga invigningen fredag kväll.

Gasol får svinga fanan istället för tennisstjärnan Rafael Nadal som  sägs lida av en knäskada. Även om det finns elaka tungor som menar att Nadals frånvaro mer har att göra med dopingmisstankar.

De totalt nedsablade spanska OS-dräkterna, inköpta från Ryssland, såg onekligen oerhört ryska ut. Men färgerna var ju i alla fall rätt. Men många har nog fortfarande inte kommit över att dräkterna inte syddes i hemlandet med tanke på krisen. Men

SPANIENS OS-KLÄDER

billigare dräkter är ju svårt att få tag i eftersom de var gratis.

Skandalartade missar brukar vara legio vid stora idrottsevenemang. Så även denna gång när Nordkorea häromdagen välkomnades med sydkoreanska flaggan.

Spanien brukar inte alltför sällan råka ut för att deras nationalhymn byts ut mot Himno de Riego, som var nationalhymn under den spanska republiken på 30-talet. Man får anta att dessa utbyten sker genom högst medvetna sabotage av vänsterelement någonstans i organisationen. Men vi håller tummarna för att Spanien får slippa missöden detta OS.

Ett idrottsligt spanskt missöde har redan inträffat när Japan massakrerade Spanien i den inledande  fotbollsrondan, redan före invigningen. Japan spelade ut Spanien som fick en man utvisad redan i första halvlek och Japan vann 1 – 0. Det spanska OS-laget har ingenting att göra med det ordinarie landslaget.

För en gamling är nutidens OS en bjärt kontrast mot forntidens. Vem minns inte det eviga tjafset om amatörreglerna som bl a fällde Gunder Hägg. Numera vimlar det av yrkesidrottsmän och mångmiljonärer på arenorna.

Nu väntar vi på striden om topplaceringarna, både vad gäller idrott och doping. Skumma laboratorier världen över har säkert arbetat övertid för att hitta nya undermedel som inte går att spåra. Och tränare har packat ner falska urinprov i trunkarna. Allt är som vanligt.

Läste spanska tidningarna / Håkan Gustavsson


Kommentera

%d bloggare gillar detta: