Vetenskapsmän förutsäger starkare vulkaniska aktiviteter på El HIERRO

 

Bild från tidigare utbrott utanför ön El Hierro

Nationalla Geografiska Institutet (IGN) registrerade under natten till tisdagen ett jordskalv med magnitud 4,4 på Richterskalan.
Det kändes i tre kommuner på El Hierro, har samordningscentret och 112 förklarat. 

Pevolca, myndigheten för vulkaniska rörelser, höll ett krismöte kl 12,00 på tisdagen för att utvärdera den seismiska krisen i morse. De drar slutsatsen att det är troligt att nästa vecka kan det produceras jordbävningar i storleksordning som överstiger den på 4,4 på måndagens natt mot tisdagen, men skulle inte bli kraftigare än 4,5 eller 4,6, enligt vad man tror. MAGMATRYCKET har stigit och lyft ön 9 cm sedan rörelserna började igen den 24 juni.
Forskare tror att det kan förekomma mera nästa vecka på El Hierro, jordbävningar i storleksordningar högre än den som rapporterats idag, med 4,4 på Richterskalan, men i princip skulle inte rörelsen gå högreän en 4,5 eller en 4,6 på Richterskalan.

Detta var en av slutsatserna från forskarna efter att ha träffat Pevolcas nödsituationteam vid lunchtid på tisdagen för att bedöma den seismiska krisen morse på El Hierro, där vissa invånare har upplevt situationer av fruktan med jordbävningen på 4,4 dignitet, vilket kändes även på La Palma.
Trycket på magman har skjutit upp ön 9 cm efter det att rörelsen började igen.

Man uppmätte att måndagsnattens utbrott förekom på 18 miles djup och sydväst om La Frontera, på norra El Hierro.
Efter denna jordbävning, inträffade en serie efterskalv i snabb följd och Emergency Coordination Center och säkerhet tog emot trettiofem oroliga samtal under ett par minuter.

Källor på KrissamordnningsCenter och Säkerhet har meddelat att i dag kommer de att möta den vetenskapliga kommittén för civil Protection Plan för Volcanic Risk (Pevolca).

Antalet jordbävningar hittills är 66, under de senaste dagarna, enligt det Geografiska Institutet PEVOLCA.
För våra läsare, som förstår spanska, finns en länk med mera uppgifter angående josrskalven:
http://www.gobiernodecanarias.org/dgse/sismo_hierro.html

Ur tidningen Canarias7/ Gunnar Forsberg


Kommentera

%d bloggare gillar detta: