Nya IKEA Gran Canaria invigt

IKEA Nya Varuhus GC

Igår tisdag invigdes det nya IKEA-varuhuset i La Mareta, Telde på Gran Canaria.

IKEA på Gran Canaria är ett av de 37 IKEA-varuhus runt om i världen som inte ägs av IKEA. Ägare är en franchisetagare vid namn ”Sarton Canarias” som nu hade växt ur sina gamla lokaler.

För kommunen Telde är det nya varuhuset ett välkommet tillskott eftersom arbetsstyrkan utökats med 70 stycken arbetslösa. Och det är naturligtvis oerhört välkommet i dessa dagar. Följdriktigt var bl a Teldes borgmästare närvarande vid invigningen, till vilken hela 10 000 människor kommit.

Invigningen föregicks av en intensiv TV-reklam med köttbullar och hela härligheten. Vi tvivlar på att kanarierna vallfärdar för att äta några små bollar malet kött med mjölig brun sås och malplacerad söt kompott (lingonsylt) så vi utgår ifrån att det är billig och bra heminredning som lockar.

För oss svenskar på norra Gran Canaria så är IKEA en resurs vad gäller diverse svenska specialiteter. Men om man saknar bil så är det ju ett visst schå att ta sig till IKEA för att handla lite sill, till exempel. Som en följd av att de bosatta svenskarna i Las Palmas blivit allt färre så saknas numera både svensk restaurang och svensk affär varför IKEA är enda alternativ vid sidan av dyrbar och långsam privatimport. Många öser förakt över svenskar som söker svensk mat i utlandet. Men det är ju skillnad mellan att vara turist och bofast. Man upphör ju inte vara svensk med minnen, vanor och traditioner för att man flyttat utomlands.

Vi säger grattis till de arbetslösa som kunnat lämna sin hopplöshet och önskar Sarton Canarias lycka till med sitt nya varuhus. IKEA centralt får många nya härliga franchisemiljoner!

Rapportör från Gran Canaria / H.Gustavsson


Kommentera

%d bloggare gillar detta: