Julkonsert i Arucas med Los Granjeros

Kvällen före julafton var Kanarielivs redaktion tillsammans med

Los Granjeros ljudcheckar.  (Klicka på bilderna så blir dom större)

Los Granjeros ljudcheckar. (Klicka på bilderna så blir dom större)

Jarl och Margareta, goda vänner från Stockholm, och reste till Arucas för att vara med på Los Granjeros Julkonsert.

Vi hittade den stora parkeringsplatsen nedanför kyrkan i Arucas och fick en vacker bild på den belysta ”katedralen” mot en  blå himmel. (Arucasfolket ville kalla kyrkan Katedral, men fick inte igenom det Granj002 (1)varken hos Gran Canarias biskop eller då man ansökte om det hos Påven i Rom, men det är ju verkligen en Katedral i hela sin skepnad)

Vi gick på de vackra ”gågatorna” upp mot torget, eller plazan framför Kommunhuset, där konserten skulle vara.
Där var det redan en hel del folk samlade och Los Granjeros satt på scenen och ljudkillarna gjorde ljudcheck inför konserten.
Klockan 18.45 kom vi fram till torget och såg att det var lediga platser på andra bänkraden, så vi bestämde oss för att ta dom platserna. Första raden var reserverad.
Ljudcheck i vardagskläderKillarna i Granjeros var klädda i gröna T-shirts med GRANJEROS i stora bokstäver på ryggen. Det var inte scenkläderna.
Jarl och jag satt oss att bevaka platserna medan våra damer gick en shoppingrunda på de intilliggande gatorna.
Det blev lite svalare vartefter tiden gick och vi närmade oss kl. 20, då konserten skulle starta.
Då kommer killarna (för det är inga kvinnor med i dessa strängorkestrar) in klädda i vackra ljusa långärmade skjortor, grågröna byxor och en bred mörkgrön gördel av ett draperat mjukt tyg som gjorde sig fint tillsammans med

Granjeros-tar-plats-i-sina- scenklader

Granjeros-tar-plats-i-sina- scenklader

de andra delarna.
Vackra stränginstrument av alla möjliga sorter och en elektronisk ”Ståfela” som spelades av en duktig basist, trummor, bongotrummor utgjorde musiken till den mycket finstämda och starka manssången. Här skulle man kunna säga: ”FÖR FULL HALS”.

LITE HISTORIA om gruppen Los Granjeros.

Tidigt foto av Los Granjeros

Tidigt foto av Los Granjeros

Los Granjeros, ”Farmarna”, startades i Montañas Cardones, en rikt befolkad stadsdel i kommunen Arucas, åren 1969-70. Under gruppens liv kan man kortfattat urskilja 5 etapper:

I ett första inledande skede då en grupp vänner bildade den så kallade ”Vänskapsklubben”, då man träffades och spelade låtar från andra grupper som bildats, medan man var med i kyrkokören. Det är värt att notera att i denna grupp av vänner fanns en bred representation ur familjen  Padron – som är mycket musikalisk av tradition och alltid visste hur man gav en klok musikalisk touch till alla tolkade ämnen. Det bör noteras att denna tidpunkt var mycket viktig eftersom det gjorde det möjligt att konsolidera de musikaliska kollektiva ”jordbrukarna” i området.

Presentatör

Presentatör

I den andra etappen med ledaren Manolo Morales, jordbrukare, samt med den ovärderliga hjälpen av Sindo Saavedra, började gruppens, vad kritikerna kallar ,”sociala scen”, som skedde  med känslor i vårt kanariska folk, med ihågkomna teman och innehåll som: ”Om jag kunde födas”, ”Förtryck”, ”gamla Pena”, ”fiskare”, etc.
Kanske kan vi spekulera i att det starka sociala innehållet i ”Los Granjeros” teman  berodde delvis på denna fas och övergång som sammanföll med den dåvarande politiken i landet.

Det tredje steget startar Los Granjeros på åttiotalet där Antonio González, en av grundarna av gruppen, tar ledningen och började en ny resa som, utan att förglömma den tidigare linjen, fått ett nytt utseende på gruppen, som prövar alla olika teman och musikaliska stilar. Det var dess huvudsakliga mål.
I detta skede är det viktigt att också tala om:
Fjärde etappen startar från 25-årsjubileumet, och är under ledning av Gerardo Díaz och Michel Montelongo som fortsätter att ta samma väg som utvecklingsmålen för 30: e årsdagen.

Femte etappen inleddes 2006 med inriktning och musikaliska arrangemang av Carlos Rodriguez, son till en av grundarna, för närvarande fortfarande i gapet som solist i gruppen och i detta femte stadiet som textförfattare och musikskrivare, Francisco Rodriguez Padron .

De fortsätter på samma väg som har mer omedelbara mål , utarbetandet av 40-års jubileet, som förbereddes med stor entusiasm på en ny CD-skiva som  skulle släppas vid det jubileet. (Åttonde albumet för ”Granjeros”).

Nuvarande ledare Willy Aleman

Granjeros nuvarande ledare Willy Aleman  t.v.

 

GRANJEROS fortsätter att fira sitt 40-årsjubileum under musikalisk ledning av Willy Alemán. Under 2011 firades vår festival med dessa 40 år av musikalisk erfarenhet.
Under hösten 2012 har ett nytt musikprojekt för julen tagits fram och det är det som presenteras denna kväll.

Som en sista kommentar har ”Los Granjeros” definierats längs dessa 41 år som en grupp med egen personlighet och ett viktigt mål, att leva och beskriva vardagliga problem bland vårt folk och ta dem till alla hörn i vår skärgård på det bästa sättet vi vet: SÅNG

KVÄLLENS olika höjdpunkter:
1. Det stora engagemang alla deltagarna visar i både sång och instrumentaliskt.
2. Flera solister levererade sina stycken på ett mycket fint och proffsigt sätt.
3. Ungdomligt inslag av tvärflöjtister som ackompanjemang till en solist.

Rörelsehindrad glad sångerska

Rörelsehindrad glad sångerska

4. Sista solisten, en kvinna som kom in med kryckor och hade svårt att röra sina ben. Hon fick en stol att sitta på och utförde sina nummer med bravur till hela publikens extatiska applåder.

Vi på Kanarieliv åkte hem med stor glädje efter att ha varit med på en stor musikalisk upplevelse. Efter ett besökt en Tapasbar och fått varmt Café con Leche med varmt bröd, getostar och Serranoskinka, kunde vi åka hem. Barbesöket på baren var inte billigt men gott!
När vi tog bilen såg vi Arucas kyrka i en ny färgprakt mot mörk himmel. Tjusigt!
För att se bildspelet i Storformat Klicka Här

Text och Foto: Gunnar Forsberg


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: