Luciakröning i Las Palmas

Svenska Amanda Larsson kröntes till Lucia i Engelska Kyrkan i Las Palmas.
Lucia0008 småluciornaNär Kanarieliv kom till Engelska kyrkan på tisdagskvällen, var det full aktivitet inne i den rymliga kyrkan. Vid altaret övade en Damkör under ledning av Ulrika Törnros och det lät mycket bra. Leif gick igång med fotografering på en gång, för att få bilder från första stund. (Det viktigaste var att få bra ljudinspelning innan publiken kom)
Lucia0003 GF hälsar
Så närmade sig klockan för starten och kyrkan var ganska välbesatt. Plötsligt blev det alldeles tyst och så kommer en grupp människor in. Det var Las Palmas Borgmästare Juan José Cardona, tillsammans med Presidenten för Cabildo de Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, Tomás Sanchez, ansvarig för Luciatraditionen i Santa Lucia-byn uppe i bergen och Sveriges konsul på öarna, Ann Kristin Ekstrand Celis. Ann Kristin var klädd i Sverigedräkten, dagen till ära.
Sedan kommer Amanda Larsson, svenska lucian, och den Kanariska Omara Ramos Baez, som skulle krönas tillsammans denna kväll. Sång hördes redan innan flickorna kom in i kyrkan. Det var Ulrika-kören som sjöng Santa Luciasången i tre stämmor. Mycket vackert och stämningsfullt! När kören tagit plats i främre delen av kyrkan, presenterades kvällen av olika körmedlemmar mellan sångerna. Man märkte engagemanget från körmedlemmarna och Ulrikas tydliga ledning.

Lucia0016 Ljus i mörkretDet var ett rikt och blandat sångprogram med många vackra sånger. Inte att förglömma de små söta luciorna som sjöng flera sånger på svenska.
Tillsammans med Ulrikas pianoakompanjemang, fanns också en tvärflöjtspelare som förgyllde musikupplevelsen.
Svenska konsuln Ann Kristin höll ett tal om den 49-åriga histiorien med utbytet mellan Sverige och Gran Canaria i Santa Lucia. En mhistoria som vi kanske kan återkomma till vid ett senare tillfälle.
Tillsammans med Svenska Lucian var också ett par från Luleå, Kennet Johansson och hans fru Hjördis, representerande Lions i Norrbotten
Vid intervjun med Kennet berättade han att han varit aktiv i Lions Lucia-kommitté i 10 år och följt med den utsedda Lucian från Luleå flera gånger.
De två var som föräldrarna för Amanda med service och diverse råd.
Kennet och Hjördis fick en hedersplats längst fram i kyrkan.
Lucia0020 gåvorna
Vid kröningen fick de båda vackra flickorna presenter av Las Palmas stad och Cabildo genom att Borgmästaren i Las Palmas, Cardona, placerade ett vackert halsband på Omara och presidenten i Cabildo hängde ett lika vackert halsband på Amandas hals, ett fintminne från detta tillfälle.

När sången och musiken avklingade vid koret i kyrkan, återtog kören Santa Lucia-sången och de två Luciorna Amanda och Omara skred sakta ut i mittgången medan allt folket stod upp andäktigt.

OMARA i samtal med Kanarieliv

OMARA i samtal med Kanarieliv

Ute i trädgården var det uppdukat traditionellt med glögg och pepparkakor och där var ett trevligt ”Vimmel med Mingel”.
Vi har hört att Amanda ska komma tillbaka till Las Palmas för att besöka sandkrubban på Las Canteras. Vi fick inget besked när det skulle kunna ske, men vi håller utkik och meddelar varandra i skandinaviska kolonin.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat.
Text: Gunnar Forsberg; Foto: Leif Kempe


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: