Nordiska länderna reagerar på att Euron går upp

Att oljepriset går ner nervärderar kronorna i Nordiska länderna i förhållande till Euron.
03031805b

För andra månaden i rad ser man att turisterna spenderar mindre efter att ha stigit  de sista 2,5 åren. Detta ha gjort att man beräknar att resenärer från de nordiska kronor-länderna, Norge, Sverige och Danmark, har minskat med 11,3%.
Det är betydande skillnad när man jämför 29 månader med uppgång. Det var så uppåt när säsongen startade i höstas, det var  fullbokat på vartenda hotell. Det såg så lovande ut, men det han vänt.
En försiktig uppskattning på hur mycket de vanliga turisterna, ankommande från utlandet, lägger i hotellkostnader under sin vistelse på öarna, säger att det är en minskning på 1.150 miljoner Euros , ca 11 miljarder SEK.  Enorma summor som drabbar den stora inkomstkällan för öarna.1211274b

En särskild undersökning av passagerare från Norge, visar att Oljeinkomsterna i Norge, den viktigaste inkomsten för Norge, har devalverat norska kronan emot Euron. Dessutom har Europeiska Centralbanken devalverat Euron mot US Dollarn, men det har påverkat Svenska kronan också så att vi är tillbaka till drygt 10 SEK för en Euro.
Hotellnäringen bekymrar sig för nedgången, mitt uppe i Högsäsongen för turismen.
Vi följer utvecklingen med intresse.

Text ut La Provincia, Gunnar Forsberg, Foto: Leif Kempe.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: