Sommar i Las Palmas, Gran Canaria.

Christer Bengtström kåserar.

Efter två Vintersäsonger som långliggare i Las Palmas
var min tanke i april månad 2015, att prova på en sommar utan  13100014b svenska inslag. Men inte helt utan Sverige-besök, så i Maj blev det tre veckor i Göteborg och runt Karlstad. Men under Juni-Juli-Aug (Gessle;-) blev det GC !

Lite oroligt var det förstås. Hur skulle jag klara av att inte ha tryggheten av alla skandinaver runt omkring mig? Hur skulle vi klara att inte ha tillgång till Skandinaviska Klubbens utbud av aktiviteter och utflykter? Hur skulle jag/vi klara av att inte fira Midsommar i Sverige eller besöka Smögen-bryggan och andra pärlor runt om i vårt kära land?

Samtidigt som det kändes lite konstigt och overkligt, så fanns UD LPdet ändå en förhoppning om en trevlig sommar.

Vilken start det blev!
I början av Juni blev det klart att Las Palmas fotbollslag, UD Las Palmas, spelar i spanska La Liga till hösten. Efter sista kvalmatchen var det ett firande utan dess like, och oavsett intresset för fotboll, var det ett 03030568bfestande i stan av både gammal och ung. Det var ju ändå tretton år sen sist ! Två veckor senare var det San Juan, deras Midsommar!
Redan vid 16-tiden fylldes stranden från Playa Chica till Viken med folk och runt åtta, när Vi kom ner med vår picknickkorg och filt, var det fullt ös.
Musik, dans och en enorm samvaro under en molnfri himmel, där det fanns allt från älskande par till barnfamiljer och rena släktkalaset. Ganska häftigt ! Det märktes att själva stan Las Palmas i juni, gick ner i en dvala och det blev något rogivande över allt och alla. Turisterna var borta, tempot gick ner på en lugn och behaglig nivå och det fanns tid för varandra och barnen som hade sommarlov.
Nätterna blev långa och heta, framför allt för de de kanariska ungdomarna. Allt 11021227bär ju relativt, men att få uppleva dag efter dag i en behaglig dags- och kvällstemperatur, är inte alla förunnat.
Dessa kvällar och solnedgångar runt 25 grader och en badtemperatur på 22-23 i vattnet, var en fröjd för två 68+.
Sommarsäsongen 04100045bbjuder också på en fauna som inte finns annars och allehanda sommargrönsaker o frukter som man missar under resten av året. Dessutom många utomhusaktiviteter inom jazz, konserter och sport och olika lokala aktiviteter och ”romerior” upp i bergsbyarna.
I juli höjs tempot något, då spanjorerna från fastlandet kommer till ön och deras sommarställen och lägenheter. På något sätt så känns det som att vi övriga turi20150815_155429bster, skandinaver o européer är mer välkomna på något sätt under resten av året. Det är varmt uppe i 11011176bbergen också, ofta 4-5 grader mer, men gott om grill och rastställen och ett ställe som måste nämnas är Guayadeque (Agüimes). En ravin (barranco) som har allt avseende naturupplevelse och några härliga matställen.
Vill man, så går det att uppleva en oförglömlig övernattning i nån av deras grottlägenheter (fullt utrustat för 50 Euro/natt). I mitten på augusti (förra helgen) så tycker Kanarierna att ”Sommaren är slut” (La Noche blanca), med stor fest i hela Veguetastadsdelen (Gamla Stan). Snacka om ett understatement tycker vi, då det kommer att vara runt 25 grader minst en månad till. Nu är det bara att invänta de första Skandinaverna och ytterligare en trevlig och händelserik säsong på denna fantastiska sago-ö. Vi hälsar Er/Dig ! # Välkommen till Gran Canaria 2015/2016.20150814_222543b

Christer y Monika!

Text: Christer Bengtström Foto: Christer Bengtström/Leif Kempe

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: