Farväl till en svensk-spansk hedersman

GF002I söndags hölls en minnesstund för Gunnar Forsberg i Skandinaviska Turistkyrkan i Las Palmas. Gunnar Forsberg var uppskattad, mångårig medarbetare i Turistkyrkan och även Kanarielivs redaktör under de senaste fem åren. 

Turistkyrkans ordförande Lars Westberg höll ett av minnestalen. Han öppnade med att utrycka sin tacksamhet till Gunnars fru Gerd och sonen Peter med sin fru Gunilla för att de orkade vara med under minnesstunden.

Så här uttryckte sig Lars Westberg om vännen och medarbetaren Gunnar Forsberg:

”Det är sorg i Turistkyrkan.Vi är flera vänner här idag som var med på begravningshögtiden den 5 nov. GF014i Ulricehamn. Vi fick också hedra Gunnar med en krans från Turistkyrkan.

Vi vet att Gunnar hade många många vänner här i Las Palmas. Idag har vi vänner från favoritrestaurangen Glamor, Juristen Louis, Musikanter, Sångarvänner, affärsbekanta, representanter från Kanarieliv, kära vänner från Playa del Ingles såväl som Puerto Rico och från Sverigehuset.

Ja, vi är många som lärt känna Gunnar och Gerd och sörjer med familjen idag.

Chocken kom den 8 oktober då Skandinaviska Turistyrkan hade sitt styrelsemöte på eftermiddagen och plötsligt kommer ett mail från Peter….

”Pappa har lämnat det jordiska idag på  morgonen för det himmelska”.

En chock för oss och vi har inte hämtat oss än…

Gunnar som liten grabb på 6-7 år följde sin Mor och Far till Argentina där pappa Nils-Erik skulle tjäna som missionär. Gunnar började i en flickskola, för där fanns det plats. Vid 15 års ålder var skolgången slut och den begåvade Gunnar kunde spanska språket flytande. Mor och far kom hem till Sverige och far började arbeta i Vetlanda där den vackra Gerd bodde och det blev kärlek, ja ni kan nog räkna ut fortsättningen. Kärleken till varandra började tidigt och så blev det.

Gunnar var också med sina föräldrar i Madrid som ung när familjen blev utvisad från landet, inga kristna missionärer här sa Franco-regimen. Men han kom tillbaka och var spansk medborgare 3-4 år under deras 14 åriga tid här.

Till Turistkyrkan kom Gunnar och Gerd för 14 år sedan.

Gunnar var en begåvad man. Sång och musik har präglat honom hela livet och vi är många, många, som har lyssnat till hans ljuva tenorstämma som glatt så många genom åren.

Ovan är en video från 2004 då Gunnar sjöng ”O helga natt” på Turistkyrkans Julkonsert, till 40-årsjubileet.

Senior Gunnar var charmören, alltid välklädd. Han lärde mig bland annat att i Spanien kysser vi kvinnan på båda kinderna så det var bara att lära sig detta och inte vara blyg Skandinav.

Gunnar var om sig och fixade gärna med ljud och allt tekniskt. Fotografering, såväl som amatörradio, var stor hobby för Gunnar.

Språkkunskaper kom väl till pass och vänskapsbanden genom språket och Gunnars kärlek till sin nästa bara växte och växte.  För oss i Turisktkyrkan var Gunnar många gånger nyckelpersonen i styrelsen som i kontakter med myndigheter,  banker och jurister. Hjälpte oss med översättning, och när Gunnar inte hann med så tog han sin lillebror till hjälp som också är en god tolk. Tack för alla översättningar! Gunnars goda språkbegåvning kom väl till pass inte minst som radioman i många år i Ecuador. Gunnar var en rikt begåvad man.

Livet består av perioder och den sista perioden för Gunnar var han mer Spanjor än svensk. Det blev 14 år här på Gran Canaria, och vistelsen var ibland hela året och ibland 6 månaders perioder och då blir man Kanarier.

Tur0066På estraden här är det tomt efter Gunnar! Hans gitarr!! Hans trumpet!! Fixare med mickar och fotografering! Gunnar ryckte alltid ut.  Det är tomt på många platser. Men framför allt är det många, många, som saknar hans fina sång. Gunnar har lärt många att sjunga ”Alabaré”

Kanarieliv söker hans efterträdare,  en skribent som kan göra reportage här på öarna. Har du förslag tag kontakt med Leif Kempe. Han sa:

”Vem ska sköta hans Redaktörsplats”?

Gunnar var orädd han gjorde reportage på många områden. En del mycket dramatiska.

I Bibeln talas det om ”vem är din nästa?” För evangelisten Gunnar var det inget problem. Gunnar var alltid beredd att tala eller sjunga om sin kristna tro. En stor tillgång för kyrkan i Ulricehamn och för oss i Turistkyrkan.

Vid Gunnars sjukbädd i Borås låg en man som denna afton fick sin matbricka ställd på sängen, (nyopererad) problemet var att han inte kunde använda armarna, ingen kom … Gunnar frågade om han skulle mata honom JA tack gärna. Gunnar gjorde så och efter avslutad kvällsmat frågade Gunnar om han fick be aftonbön med honom. Ja tack gärna.

Gunnar bad,  det blev Gunnars sista aftonbön. Morgonen därpå flyttade Gunnar till det himmelska.

Mannen intill Gunnar på sjukhuset ringer senare till Gerd, han har nåtts av dödsbudet och berättar händelsen.

Gunnar har många vänner som sörjer och känner saknad idag. Minnet av Gunnar är ljust, vi har mycket att lära av senior Gunnar.  Det är tomt efter Gunnar, hans sång, hans trumpetande saknas!”

Frid över hans minne.

Lars Westberg

Ordförande i SKTK

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Lars Westberg/Björn Ulfsson Foto: Leif Kempe


Comments

  1. Lars-Erik Solberg says

    Samma datum som Gunnar Forsberg lämnade jordelivet den 8/10-2015. Bad denne missionär för mig på kvällsmötet i Järfälla Pimgstförsamling år 1981 vid mitt vuxendop. Jag skulle då fylla 31 år i December samma år. Den helige Ande var så mäktigt utgjuten vid det kvällsmötet att människor som var med på detta möte minns det än idag. På den tiden var Kjell Sjöberg föreståndare i den kyrkan. Stojan Gajicki döpte mig. Han var då evangelist i den kyrkan och var den som bad med mig tillsammans med Pastor Kjel Wearn.
    Stojan ropade då på Kjell Wearn för att hjälpa till att bedja för mig när jag överät mitt liv till Jesus Kristus.
    Jag var totalt nedbruten av blandmissbruk och fick mitt första bönesvar hemma i min dåvarande lägenhet kort dessförinnan. Svaret från Gud var mycket starkt och konkret. Från den dagen bara visste jag att Jesus lever och att Bibelns ord är sanning. Jag har gått igenom myclen kamp sedan den dagen. Men Gud har bevarat min tro. Och dagen jag steg ned i dopgraven kommer jag aldrig att glömma. Jag är evigt tacksam för vad Gud gjort för oss genom sin älskade sons offer för mänskligheten på. Tack gode Gud för Gunnar Forsbergs engagemang för andra människor. Det var en människa som verkligen hade ett genuint intresse för andra människor. Han frågade ofta Kjell Wearn hur det gick för mig. Det vittnar om ett sant kristet hjärta, fyllt av omsorg och kärlek till alla sargade. Tack Gunnar från en som du brydde dig om, Hälsa Jesus och säg att jag älskar honom! Vi ses ovan där en dag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: