Los Reyes – Den Kanariska Julen!

250 000 personer upplever De Tre Vise Männens Parad i Las Palmas

Foto: Leif Kempe / Text: Björn Ulfsson
Under Trettonhelgen firas”Los Reyes” i Spanien, det vill säga den traditionella spanska julen. Hela 250 000 personer brukar se julparaden i Las Palmas, vilket är en betydande del för en stad med knappt en halv miljon invånare!

OBS! Hålltiderna i denna allmänna artikel är generella. Kolla alltid aktuellt tidsschema från år till år på Turistkontoret eller Las Palmas stad!

Paraden startar traditionsenligt vid den gamla borgen el Castillo de la Luz på La Isleta och fortsatte sen via Juan Rejón, Albareda, León y Castilla, Parque San Telmo och Rafel Cabrera. På bilden är det Las Palmas borgmästare Jerónimo Saavedra som symboliskt överlämnar stadens nyckel till de Tre Vise Männen.

Trettonhelgen är den spanska julaftonen

Kanarierna har det bra dom… för dom har två julaftnar! Många spanjorer, och kanarier, firar nämligen både ”vanlig jul” dvs den 24:e och den 25:e, och Katolsk jul. Den traditionella julaftonen, och den viktigaste, är under Trettonhelgen då man ämnar sina julgåvor. Och det är inte Jultomten som de spanska barnen väntar på, utan Bibelns Tre Vise Män, Melchior, Gaspar och Baltazar, som kommer ridande på riktiga kameler!


Det är vid högtider som jul som man verkligen kan se att Spanien och Kanarieöarna är ett katolskt land, vars seder, bruk och trossystem skiljer sig ganska väsentligt från Sverige och övriga Norra Europa. De seder och symboler som är mest populära under julen i Spanien är helt hämtade från Bibeln, vilket är något som vi bara delvis är vana vid.

Inga hedniska traditioner här inte!

Den Amerikanska och Nordeuropeiska Jultomten (Father Christmas – or ”Santa Claus” – på engelska) har visserligen en del av sina rötter i legenden om en givmild och god tysktalande biskop som gav de fattiga mat och presenter på jul. Men mycket bottnar också i den nordiska hednamyten om ”hustomten”som kunde ge både julgåvor och jul-”klappar”, dvs en smäll i huvudet, om han var på dåligt humör. Julgranen, glaskulorna i granen, ljusen, grisen, allt härstammar egentligen från hedniska fruktbarhetsriter vid Vintersolståndet, långt före Kristendomens intåg i norra Europa.

Julgranen en ”kommersiell inkräktare” i den katolska julen

I Spanien har dessa traditioner krypit in långsamt, främst på kommersiella vägar. Men det är de kristna symbolerna, och Evangeliet om Jesus födelse,  som är det absolut viktigaste i spanskt och kanariskt julfirande. Man ser det inte minst på alla jullandskap som finns uppställda, och man ser det allra mest under den spanska julaftonen, den 5:e januari, då julens stora parad äger rum överallt i spanska städer. Julnatten, natten mellan den 5:e och den 6:e december, är en stor festnatt för alla kanarier, och alla vuxna börjar då sitt festande symboliskt vid midnatt! Julgåvorna delas ut under den spanska juldagen, den 6:e december, och det är en lugn familjehelg, då de flesta affärer, restauranger och barer har stängt.

Då är det inte jultomten som barnen väntar på, utan de Tre vise Männen Melchior, Gaspar och Baltazar. Dessa gestalter är helt och utan tvekan tagna från Bibeln och Evangeliet. De var ju de Tre Magiska Kungarna från Öst, eller de Tre Vise Männen, som några dagar efter Jesu födelse, enligt Evangeliet uppsökte Jesusbarnet efter att ha sett en stjärna födas, vilket de såg som ett tecken på att världens Frälsare hade kommit till jorlden.

Varje år är det ett hedersuppdrag för tre män i varje spansk stad att få klä upp sig i orientaliska kläder och rida kamel genom staden. De Tre Kungarna kastar godis åt alla barn som hänfört följer paraden år efter år. I stora städer som Las Palmas så är julparaden ett enormt jippo som kan mäta sig med Karnevalsparaden i storlek. Hundratals personer klär upp sig till olika bibliska personligheter, romerska soldater och i alla möjliga olika historiska dräkter i en parad som varar i timmar.

De Tre Vise Männen ger gåvor till Gran Canarias fattiga

Det är också till de tre Magiska Kungarna som spanska barn skickar sina önskelistor. Och troget den gamla traditionen så finns det aktiskt välgörenhetsorganisationer som delar ut julklappar just på jul, med avsändare från någon av de Tre Vise Männen. Dessa gåvor kommer ofta från välbärgade barn som under julen delar med sig av sitt överflöd till de som har mindre.

Under hela december månad så står det kurer uppsatta på olika strategiska platser, målade i de Vise Männens symboliska färger, och med springor för både barn och vuxna att stoppa in sina ”önskelistor”. Många har sin speciella favorit bland de tre, men populärast är Melchior.

Hålltider för det kanariska julfiranadet i Las Palmas

I Las Palmas anländer de Tre Vise Männen i Santa Catalina-hamnen normalt redan vid  11-tiden på förmiddagen. Då blir det familjeunderhållning riktad mycket till de minsta barnen. Det är en ganska ”plastig” tillställning under dagen med mycket Disneyfigurer och kommersiella inslag, jämfört med själva paraden, som börjar först runt 17.00.

Paraden börjar på La Isleta vid Castillo de La Luz och går till Perez Galdós-teatern i Triana.

Julparaden är i likhet med Karnevalståget en genuint spansk upplevelse med hög energi och en enorm folklig kreativitet. Det är ett evenemang som man inte bör missa om man aldrig sett paraden tidigare!

En rolig tradition är också att efter barnen fått sitt under dagen, så fortsätter de vuxna festandet i Triana och San Telmoparken. Natten mellan den 5:e och den 6:e januari är Gran Canarias största festnatt, och det är nästan omöjligt att komma fram på gatorna då. Det är också traditionellt nattöppet i affärerna, och många väntar avsiktlig med att köpa sina julklappar till den natten.

Det är typiskt för Kanariskt festande att allt för vuxna under ”julnatten” börjar klockan 24.00. Kanarierna älskar att vara uppe mycket sent på nätterna, och de förstår sig inte alls på oss skandinaver som vill gå hem och lägga oss vid elvatiden på kvällen. Då har de flesta kanarier bara hunnit värma upp med förfest på sin höjd!

 

Juldagen en en stilla dag med familj och släkt

Under söndagen, som är som den svenska juldagen, har de flesta affärer stängt och kanarierna tillbringar dagen med att äta julmåltid tillsammans med familj och släkt.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Björn Ulfsson
Foto: Leif Kempe


Comments

 1. BJÖRN och LEFFE.
  Tack för ett jättefint reportage från el Día de los Reyes i Las Palmas.
  Genom Leffes kamera ser man mer av paraden är om man hade varit närvarande själv.
  Du Björn är otroligt påläst och skriver så ledigt. GRATTIS till båda två.
  Önskar er ett gott 2008 på Kanarieliv.
  Gerd och Gunnar Forsberg i Las Palmas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: