Följ med på exkursion i Sventenius berömda trädgård

Kanarieklocka i Jardin Canario

Vimmelfoto: Leif Kempe

Källa: Svensk Botanisk Tidsskrift 104:6 (2010)

UPPLEVELSER / UTFLYKER: Ett av Gran Canarias lågmälda men likväl mest fantastiska smultronställen är den botaniska trädgård som svensken Erik Sventenius anlade utanför Las Palmas 1952. Regelbundet besöker Skandinaviska Klubben den enorma botaniska trädgården, som är gratis och öppen för allmänheten alla dagar i veckan.

 

Foto: Leif Kempe. Jardin Canario är än idag, nästan 70 år senare, en av världens bästa botaniska anläggningar. Helt gratis kan man lätt tillbringa en hel dag i trädgården.

Foto: Leif Kempe.
Jardin Canario är än idag, nästan 70 år senare, en av världens finaste botaniska anläggningar. Helt gratis kan man lätt tillbringa en hel dag i trädgården utan att få det minsta tråkigt!

 

Grundaren av jardin Canario, botanisten Erik Sventenius

Grundaren av jardin Canario, botanisten Erik Sventenius

Erik Ragnar Sventenius föddes 1910 och var verksam som botanist på Gran Canaria fram till sin död 1973. Sventenius skapade sig tidigt en mission i livet som byggde på att så nogrrant som möjligt inventera och kartlägga floran på Kanarieöarna.  Han flyttade till Gran Canaria redan 1943, då han bara var 23 år gammal.

Erik Sventenius hade  rykte om sig att vara en ganska stram och svårpratad person. Han var

Att Erik Sventenius var uppskattad och högt värderad som en nationell auktoritet i sitt andra hemland Spanien, är detta frimärke ett bevis på.

Att Erik Sventenius var uppskattad och högt värderad som en nationell auktoritet i sitt andra hemland Spanien, är detta frimärke ett bevis på.

ofta vresig och tyckte inte speciellt mycket om folk i största allmänhet. Dock var han en mycket hjälpsam och generös människa, speciellt mot de som intresserade sig för botanik. Han var även högt uppskattad bland lokalbefolkningen som en stor auktoritet.

1952 anlade han med myndigheternas hjälp Jardin Canario i Tafira Alta utanför Las Palmas, Gran Canaria. Där samlade han alla de växter som han kunnat hitta över alla Kanarieöarna. Både de växter som varit endemiska och ursprungliga finns representerade, och de som blivit en del av floran efter den Europeiska kolonisationen.

Jardin0751970 blev Sventenius chef för trädgårdsanläggningen Jardin Canario. Där jobbade han fram till sin tragiska död då han omkom i en trafikolycka 1973.

Källa: Svensk Botanisk Tidsskrift 104:6 (2010)

(Klicka på länken ovan för att läsa en längre artikel om Erik Sventenius.)

Under måndagen den 25:e januari 2016 genomförde Skandinaviska Klubben i Las Palmas en av sina utflykter till Jardin Canario.

Guiden Uno Sand gav förträfflig guidning om växterna.

Cirka 20 personer deltog, och utflykten avslutades med en trerätterslunch i den närliggande byn Las Vegas. 

 

Jardin079


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: