Fastighetsmarknaden hetare igen – 100 nya mäklarkontor bara i år

Foto: Leif Kempe

Foto: Leif Kempe

Nu verkar det vara bättre tider på gång – åtminstone på fastighetsmarknaden. Bara i år har 100 nya mäklarkontor öppnat på öarna – en ökning med 25 %.

Dock är vi långt ifrån de siffror som vi varit ”vana vid” på Kanarieöarna; Strax innan den ekonomiska krisen slog till 2008 fanns det 2000 bostadsmäklare på Kanarieöarna. Inom loppet av bara några år var antalet mäklare nere i 400 enligt den kanariska tidningen Canarias 7.

Nu ser det dock ljusare ut igen på fastighetsmarknaden, och mäklarna har bara det senaste året ökat till cirka 500. Flera de stora mäklarkedjorna som Don Piso, Remax, HZ och Century XX1 har nu börjat att utvidga sin verksamhet i flera kanariska städer tack vare goda marknadsutsikter.  Remax etablerade sig på Kanarieöarna 2006, strax innan krisen, och har nyligen öppnat sitt femte mäklarkontor.

Enligt presidenten för det kanariska mäklarförbundet, Rafael Tarajano, steg omsättningen för mäklarna med 20 procent under det första kvartalet av 2016. Mäklarna själva spår att omsättningen under året kommer att ha ökat med 15-20 procent.

Det är dock inte troligt att antalet mäklare i närtid kommer att bli ens i närheten av hur många som fanns före 2008.

– Mellan 500 och 550 mäklare som ger god service täcker marknadsbehovet på Kanareöarna, säger Rafael Tarajon i en intervju till tidningen Canaria 7.

Tack även till www.canariajournalen.no


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: