Isberg kan förse kanarieöarna med färskvatten

Illustration: Dassault Systèmes

Illustration: Dassault Systèmes

Större delen av Kanarieöarnas färskvatten kommer idag från avsaltningsanläggningar där sötvatten utvinns från havet. Avsaltat vatten kostar dock mycket att utvinna och smaken är inte alltid den bästa. Men nu tror forskare att det kan bli ekonomiskt försvarbart att bogsera isberg från Grönland till öarna för färskvattenutvinning!

Idén att bogsera isberg till varmare breddgrader för färskvattenutvinning stammar från 70-talet. I många år har forskare studerat möjligheten som ett alternativ till avsaltning. En ny 3D-simulering gjord med verktyg från Dassault Systémes, bekräftar att isberg skulle kunnas bogseras till Kanarieöarna från Grönland på 141 dagar. Detta utan stora kostnader eller oförsvarbart höga utsläpp från bogserbåtarna., skriver den franska tidningen

Det är Labradorströmmen som gör att vindar och vattenströmmar kan hjälpa till att transportera isbergen, som skulle färdas i en hastighet av 1,8 km/h.  Ett visst svinn blir det självfallet. Forskarna räknar med att cirka 31 procent av isbergen skulle smälta under resan. Detta bör dock sättas i relation till att ett enda isberg på 30 miljoner ton is skulle kunna försörja en halv miljon människor (halva Gran Canarias befolkning) med dricksvatten under ett helt år.

Det finns dock invändningar mot idén. Huvudproblemet är forrtfarande kostnaden, men det nämns även faror med att stora klippblock av is skulle kunna brytas av udner färden och skspa upp till 60 meter höga vågor när blocker faller i havet. Ett tredje problem är att veta exakt hur myckt is som skulle smälta under vägen. Skeptiker tror på att totalt svinn på 80 procent, snarare än 3D-simuleringens mer optimistika 31 procent.

Forskargruppen som presenterar idén bestå av klimatforskare och polarexperter från Norge, Grönland och England.

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: