Kanariskt Luciafirande den 13:e december

Foto: Björn Ulfsson. Bilden är från Luciafirandet i Santa Lucia de Tirajana under ett tidigare år.

Enligt en mer än 50 år lång tradition representerar en svenskt Lucia-drottning, framröstad av Norrbotten-Kuriren, Luleå, Norrbottens län och klubb i Gran Canaria varje år.Både den svenska och den kanariska Lucian kommer att närvara vid firandet i staden Santa Lucia med en delegation svenskar närvarande. Vi har programmet för morgondagen!

Stor fest i Santa Lucia de Tirajana
Ikväll, 12 december kröns både den svenska och den kanariska Lucian i  Templo Ecumenico i Playa del Ingles.

Huvudevenemanget äger dock rum i morgon, på Luciadagen den 13 december i staden Santa Lucia de Tirajana, som har just Lucia som skyddshelgon. Tiotusentals människor deltar vanligtvis i denna ceremoni.

Besök på åsnefarm vid Santa Lucia

Foto: Leif Kempe.

Firandet av Santa Lucia börjar 07:00 med att man  dekorerar gatorna med blommor. Klockan 9 startar en boskapmässa på idrottplatsen i gamla stan. Samtidigt börjar den första mässan för pilgrimer i kyrkan.

Klockan 11 hålls receptionen med svenska och kanariska Lucia drottning i stadshuset. Därefter blir det en religiös ceremoni i kyrkan.

Foto: Björn Ulfsson

Procession genom gatorna
Nästa sak som händer är att en helgonstaty av Santa Lucia ska bäras från kyrkan i en procession genom gatorna till musiken av Banda de Gran Canaria.

I slutet av processionen blir det offergåvor i form av frukter, blommor, vatten och mjölk på kyrktrappan. Det hela slutar med levande musik med gruppen Frangello i skymningen.

Håller gamla traditioner vid liv
På Gran  Canaria firas Santa Lucia på det ursprungliga, katolska sättet. Pilgrimer från alla Kanarieöarna delta i processionen i Santa Lucia de Tirajana, en av höjdpunkterna i firandet.

I Santa Lucia de Tirajana hon är också skyddshelgon för synen. Många blinda och synskadade personer deltar i processionen i hopp om att bli botade.

Foto: Björn Ulfsson

Offergåvorna ska säkerställa goda skördar
En av elementen i processionen är ett avhugget grishuvud och en blandning av mjölk och vatten som bärs över till kyrktrappan i en ceremoni som utförs av svenska och kanariska Lucia drottningen tillsammans – den svenska Lucian offrar mjölken och den kanariska offrar vatten.

Detta är en ritual för att säkerställa goda skördar för jordbrukare och har ursprung i gamla hedniska jordbrukstraditioner, som på Gran Canaria överlevt i  en större utsträckning än någon annanstans.

I den två timmar långa mässan i kyrkan Santa Lucia brukar nio präster delta.

13:e december, i byn Santa Lucia de Tirajana:

Kl. 11. Mottagning för Ljusddrottningen och kanariska Lucia av kommunala toppar och utskott med festligheter i Santa Lucias stadshus. Ligger inom gångavstånd från Rådhuset till församlingen kyrka, följt av Gran Canarias musikkor.

Kl. 13:30. Procession genom stadens gator.

Kl. 14. Besök på jordbruksmarknaden.

Vid 17. Besök på Vicente Sánchez Aranäs stiftelse.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: