75 procent lokal reserabatt kommer troligen att införas för fastboende på Kanarieöarna

En ökning av rabatten från 50 till 75 procent prisreduktion för lokala färjor och flyg kan betyda mycket för fastboende på Kanarieöarna. Foto: Hugo Ryvik

Personer som är registrerade som bofasta på Kanarieöarna har under flera år haft rätt till 50 procent rabatt på biljettpriset för flyg- och färjeresor mellan öarna och till det spanska fastlandet. Nu förhandlas det om att öka den rabatten till 75 procent.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Det är den speciella nackdel som det innebär med att bo på en ögrupp långt ut i havet och de extra kostnader för resor som detta medför, som är bakgrunden till att reserabatten för fastboende finns.
Nu har Spaniens finansminister Cristóbal Montoro under förhandlingarna om statsbudgeten accepterat att rabatten för fastboende ökar till 75 procent för både flygbolag och färjeturer.

Litet parti med stor makt

När den spanska statsbudgeten skall presenteras för kongressen på måndag, har det lilla kanariska vänsterpartiet Nueva Canarias (NC) i år stort inflytande.

Det styrande partiet Partido Popular (PP) regerar nämligen i minoritet, och är helt beroende av NCs stöd till sitt förslag för att få budgeten godkänd.

NCs representant Pedro Quevedo har således starka förhandlingskort, och har lagt fram ett antal krav som är till förmån för Kanarieöarna, som villor för att NC ska vara villiga att stödja budgeten. Ett av dessa krav är att reserabatten ökar till 75 procent.

Genombrott på tisdag

I ett möte med Queveda och Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría i regeringsbyggnaden i Madrid i tisdags,  gav Montoro sin acceptans för 75 procents rabatt för färjeresor.

Tidigare accepterade han samma rabatt för flyg. NCs ledare Román Rodríguez kallar detta ”ett historiskt avtal till förmån för alla kanarier” i sin blogg på onsdagen.

Detta är en gemensam insats där Kanarieöarnas regering idag subventionerar 25 procent av biljettpriset och den spanska regeringen med ytterligare 25 procent, så att invånarna på Kanarieöarna kan resa för halva priset.

Med den ökade rabatten kommer den spanska regeringen att ansvara för 50 procent av bidraget och den kanariska för 25 procent.

Förhandlar även om subventioner  för godstransporter

Subventionsavtalet skall enligt Quevada inte bara gälla för innevarande år.  Man är också överens om att det ska ingå i den fiskala ekonomiska regimen (REF) som löper över fyra år.

Detta kommer att presenteras för kongressen snart, enligt Quevada.

Samtidigt förhandlas också om cirka 70 procents stöd för godstransporter mellan Kanarieöarna och det spanska fastlandet, och på denna punkt lär Montoro ha öppnat dörren på glänt, enligt uttalanden Quevada har gett till pressen.

NC driver också förhandlingar för att avlägsna Spaniens starkt kritiserade särskilda avgift på solenergi,  samt för att öka kvoten för blåfenad tonfisk på Kanarieöarna.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: