Bekräftar att Womad hålls i Las Palmas i november

Från Womad i Las Palmas med bandet Terakraft på scenen. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas kommun, örådet på Gran Canaria och konsertarrangören D & D Company bekräftade på fredagen att Womad, en folkfest av världsmusik, dans och konst, återigen kommer att hållas i Las Palmas i november.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Festivalen blev årligen arrangerad på Gran Canaria 1993-2011, men förlorade finansieringen och försvann när högerpartiet Partido Popular tog över ordförandeskapet i staden. Toppåret  2010 återfanns 32 konserter och 100 000 åskådare under festivalen.

9.-11. november

Under de senaste åren har festivalen istället arrangerats tre år i följd på Fuerteventura, men 9-11 november i år återkommer festivalen till Santa Catalina parken eller Canteras-området i Las Palmas.

Detta blir den 22: e Womadfestivalen på Kanarieöarna. Budgeten kommer att vara 420 000 euro, samma belopp som händelsen hade i budgeten i Fuerteventura förra året.

Örådet och Las Palmas kommun bidrar med 125 000 euro och förväntar sig att regionala myndigheter ska bidra med resten. Men det är inte bekräftat ännu eftersom ministern för kultur, turism och sport ersattes denna vecka, vilket innebär förändringar i ministeriet. Förhoppningen är att stödet kommer att bekräftas i september.

– Las Palmas är en Womad-stad

Encarna Galván, kulturrådman Las Palmas, anser att Womad aldrig borde ha lämnat Las Palmas, en stad som värderar mångfald och respekterar minoriteter, och är stolt över det. En Womad-stad med stora bokstäver.

Festivalen är en drivkraft för exponering av musik och kulturer från olika delar av världen, konstnärliga manifestationer och traditioner.

Gran Canarias kulturminister Carlos Ruiz säger att det är fundamentalt viktigt att få tillbaka Womad, eftersom det är bra för ekonomin, turismen och i synnerhet, toleransen, och eftersom det är en referens i den kulturella världen.

Peter Gabriel är begeistrad

WOMADs grundare, den brittiske musikern Peter Gabriel, är enligt uppgift glad att festivalen återvänder till Las Palmas, även om han har ännu att besöka staden, enligt Dania Dévora, chef för D & D Company.

Det finns inga garantier för att Womad kommer att hållas i Las Palmas även under de kommande åren, men både örådet, kommunen och arrangörerna vill att festivalen skall bli en permanent tradition i staden.

– Vi vill att resultaten av festivalen kommer att övertyga alla, inte bara de som redan är övertygade,  om att festivalen kommer att fortsätta, säger Galván.

Detta är Womad

– Womad står for World of Music, Arts and Dance.

– Peter Gabriel  var med och grundade  Womad 1980.

– Syftet är att informera och skapa medvetenhet om värdet och potentialen i ett mångkulturellt samhälle och främja tolerans.

– År 1982 arrangerades  den första festivalen.

– Womad arrangeras nu i Australien, Nya Zeeland, Chile, Spanien och Storbritannien.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: