Över 300 personer såg den svenska-kanariska Lucia kröningen i Playa del Inglés

Den kanariska och den svenska Lucian i kyrkan under kröningen igår. Foto: Svenska Kyrkan San Agustin

I tisdags kröntes Luciorna från Sverige och Gran Canaria i den eukemiska kyrkan i Playa del Inglés på södra Gran Canaria. Kyrkan var proppfull och över 300 personer såg kröningen.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Många fick finna sig i att stå utanför i avsaknad av utrymme i kyrkan, skriver tidningen La Provincia.

Kanarieöarnas Lucia heter Ciara Alemán och är från staden Santa Lucia på Gran Canaria, som är vänort med Luleå, Sverige. Hon är 22 år gammal och arbetar i ett fritidscenter för barn.

Sveriges Lucia kommer från Piteå, heter Paula Isaksson, är 21 år och studerar design.

Krönt av presidenten

Presidenten för ösrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, krönte den svenska Lucia och Sveriges nya konsul på Gran Canaria, Dunia Cubas Díaz, krönte Kanarieöarnas lucia.

Också närvarande var turismminister Inés Jiménez, borgmästaren i Santa Lucía de Tirajana, Dunia González och flera andra politiker.

Det sjöngs också en korsång med den svenska kyrkans kör under ceremonin.

Stor fest på onsdag

Traditionen med den gemensamma kanariska och svenska Lucia-märkningen är 54 år gammal. I morgon, onsdag den 13 december, hålls den viktigaste festivalen Santa Lucia. Tusentals människor brukar delta i i firandet.

Firandet i Santa Lucia börjar klockan sju med blomsterdekorationer på gatorna. Klockan nio startar en husdjursmässa på idrottsplatsen i Gamla stan. Samtidigt börjar den första religiösa mässan för pilgrimer i kyrkan.

Klockan elva är det en reception med svenska och kanarie Lucia drottningen i stadshuset. Därefter blir det en religiös ceremoni i kyrkan.

Procession

När mässan är över bärs en Santa Lucia-figur från kyrkan i procession genom stadens gator till musik av Banda de Gran Canaria.

Till sist blir det offer i form av frukt, blommor, vatten och mjölk framför kyrkan.

Det hela rundas av  med levande musik med Frangello-gruppen på kvällen.

Se kort dokumentärfilm  om Svenska Lucias deltagande i den katolska Lucia firandet på Gran Canaria.

Gamla traditioner

På Gran Canaria firas Santa Lucia på det ursprungliga katolska sättet. Pilgrimer från alla Kanarieöarna deltar i processionen av Santa Lucia de Tirajana, en av höjdpunkterna i firandet.

I Santa Lucia de Tirajana är hon också skyddshelgon för synen. Många blinda, synskadade och synade människor deltar i processionen i hopp om att bli botade.

Offergåvor ska säkerställa goda grödor

Ett av inslagen i processionen är ett avhugget grishuvud och en blandning av mjölk och vatten som bärs fram till kyrktrappan och ”offras”.

Offerceremonin utförs av den svenska och kanariska Lucia-drottningen – den svenska offrar mjölken och den kanariska offrar vatten.

Detta är en ritual som ska säkerställa goda grödor för jordbrukare, och härrör från gamla jordbrukstraditioner, och som sannolikt kommer att bibehållas på Gran Canaria längre och mer än någon annanstans.

Under den två timmar långa mässan i kyrkan i Santa Lucia brukar nio präster delta. Efter mässan börjar processionen med helgonbilden genom staden.

Det blir också ett Luciafirande vid köpcentret i San Agustin den 13 december.

Utställning i CC Yumbo

Efter kröningen igår öppnades två utställningar på turistcentrumet i Yumbo köpcentrum med fotografier och målningar från historien med den svenska Lucian på Gran Canaria.

Läs också

Den kanariska Lucia – inte alls som den svenska

Svensk-kanariskt Lucia-firande på Gran Canaria


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: