Kanarielivs julklapp: Så ser du svensk teve på Gran Canaria

Med en VPN-tjänst installerad slipper du meddelandet ”Kan bara ses i Sverige”. Då kan du titta på Vinterstudion utan problem på Gran Canaria.

Svart i rutan blev det när SVT World lade ner sina svenska sändningar i våras. Kanarieliv ger dig på Gran Canaria en julklapp som tänder tillvarons guldkant igen med ”Vinterstudion”, ”Nyhetsmorgon” och SHL-hockey.

Detta är bara några av de populära program som inte får visas utanför Sverige. Men Kanarieliv har lösningen som stavas VPN.

Den medicinen ordinerar vi dig som tycker att livet i solen blev tråkigare utan svensk teve. På köpet surfar du säkrare i mobilen och datorn med anonymitets- och integritetsskydd utan att kunna spåras av hackare.

VPN (virtual private network) har i dag många leverantörer och tjänsten som förr mest användes av IT-proffsen är på väg att slå igenom bland allt fler vanliga datoranvändare.

Svensk IP-adress

Priserna varierar från gratis till runt 500 kronor om året mellan VPN-leverantörerna beroende på bindningstid. Vissa som har en del begränsningar är kostnadsfria och många bjuder på gratis provperiod.

De flesta har egna program för Mac och Windows och ofta även mobilappar för IOS och Android.

VPN-tjänsten ger dig möjlighet att få en svensk IP-adress så att du kan se SVT Play och annat geoblockerat innehåll, till exempel C More.

VPN-leverantören har flera servrar i världens länder och med en uppkoppling mot en svensk placering skapas en ”tunnel” så att trafiken från din dator, läsplatta eller mobil på Gran Canaria ser ut att komma från Sverige.

Simsalabim. Efter att ha laddat hem och installerat den VPN-tjänst du valt slipper du i fortsättningen det retfulla meddelandet: ”Innehållet får inte visas utanför Sverige”.

Och dessutom kan du lugnt surfa vidare från ett öppet trådlöst nätverk utan att vara rädd för att ”Storebror” ska kunna se dina ”fingeravtryck” eftersom trafiken mellan dig och VPN-servern är krypterad.

På det viset kan vare sig legala kommersiella eller illegala brottsliga aktörer följa och dra nytta av dina nätinloggningar.

Inte olagligt

Det är inte otillåtet att med hjälp av en VPN-tjänst utge sig för att komma från ett annat land. Viktigt är dock att kontrollera villkoren för ditt avtal med till exempel en filmtjänst som du kanske bryter mot. Det är inte olagligt men ditt abonnemang kan avslutas om det upptäcks.

Leverantörerna av VPN- respektive streamingtjänster är fiender som slåss mot varandra i en katt- och råttalek. Därför kan en brasklapp för framtidsfunktionen vara på sin plats.

Vissa VPN-tjänster kan påverka din dators prestanda så att svarstiderna på nätet blir något långsammare.

Tycker du att skärmen är för liten ansluter du datorn till teven med kompatibla kablar. Beroende på modell och ålder behövs det en eller två för överföring av både bild och ljud.

Testa vilken VPN-tjänst som passar dig bäst. Själv har jag goda erfarenheter av finska säkerhetsföretagets F-secure Freedome på Gran Canaria.

Text: THOMAS NILSSON


Comments

  1. Tommy Grundin says:

    Hej .KanThomas Nilsson gå i god för VPN ? Använde bom för något år sedan , det slutade med kapat bankkonto och polisanmälan plus mycket besvär och förlorade pengar !

    Med vänlig hälsning,

    Tommy Grundin

    PS deras support hette HMA , gissa vad det betyder .

  2. Det finns lite olika lösningar som man kan installera på sin dator, padda eller mobiltelefon men jag använder denna för att den är lätt att installera och smidig att använda: http://nyponvpn.se/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: